Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Starověké báje a pověsti

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Starověké báje a pověsti
 
Autor: Rudolf Merlík
Název díla: Starověké báje a pověsti
Datum vložení: 19.10.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Tato kniha je souborem více bájí, já jsem si vybrala příběh o Afroditě.

Hlavní myšlenka: Příběh vypráví o dobrých a občas i trochu zlomyslných činech bohyně lásky, krásy a plodnosti – Afroditě. V Římě byla její obdobou Venuše.

Tato báje se skládá z více na sebe nenavazujících příběhů o skutcích mocné bohyně. Jeden z příběhů vypráví o neopětované lásce Ífida k Anaxareté, ta je na konci příběhu potrestána zkameněním, další pak o sochaři Pygmaliónovi, který z kamene vytesal čarovně krásnou dívku zamiloval se do ní. O slavnostech na počest Afrodity, pak bohyni prosí za oživení své sochy. Afroditě se zželí ubohého sochaře a dívce vdechne život. Příběh nakonec končí šťastně - svatbou a narozením dětí. Souběžně se pak odehrává i příběh lásky samotné Afrodity k Adónisovi.

Hlavní hrdinka: Hlavní hrdinkou vyprávění je Afrodita, bohyně krásy, lásky a plodnosti.
O jejím původu existují dvě verze - první říká, že Afrodita je dcerou Dia, vládce bohů, a Diony, bohyně deště. Druhá verze pak tvrdí, že se zrodila ze sněhobílé mořské pěny poblíž ostrova Kythéry, jež byla oplozena bohem nebe, Uranem.
Afroditě byla přisouzena moc vlády nad láskou. Rozhodovala nejen o osudech lidí, ale dokonce i o osudech bohů. Ten, kdo se neřídil jejím rozhodnutí, byl krutě potrestán, tomu, kdo jí poslouchal naopak pomáhala.

Vlastní názor: Tato knížka se mi líbila, protože byla plná bájí spjatých se starověkým Řeckem. Hrdiny těchto příběhů jsou bohové a slavní řečtí hrdinové, o jejichž statečnosti a chrabrosti si lidé se zájmem čtou dodnes. Přiznám se období starověkého Řecka a Říma je pro mě velmi zajímavé, stejně jako středověké dějiny zemí Koruny České. Bohužel většinou nemám čas se těmto zálibám věnovat jak bych chtěla.





Hodnocení: (hodnotilo 12 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Starověké báje a pověsti Merlík, Rudolf 394 slov
Starověké Báje a Pověsti Merlík, Rudolf 376 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info