Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Romeo, Julie a tma

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Romeo, Julie a tma
 
Autor: Jan Otčenášek
Název díla: Romeo, Julie a tma
Datum vložení: 3.11.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavní hrdina je 18-letý chlapec Pavel. Žije se svými rodiči,je studentem. S otcem má dobrý vztah, nikdy mu nemusel lhát, vždy ho pochopil. Kniha začíná popisem Pavlovi osobnosti. Mladý člověk, nemá nic na práci, ležívá v pokojíku a přemýšlí o sobě, o světě. Skrývá se před sebou i před světem. Stále hledá cosi, co by naplnilo jeho život. Je plný emocí, touhy,ale nedokáže nic udělat proto, aby se pohl z místa.
Jednou se sebere s tím, že půjde do kina. Vyšel, ale brzy a tak se ještě procházel po městš v ulicích starých domů. Sedl si před budovu kina na lavičku. Na druhém konci seděla uplakaná dívka v hnědém saku se žlutou hvězdou, a tiskne k sobě černý kufřík.
Když se s ní začal bavit, řekla mu, že její rodiče byly deportovány do Terezína na rozkaz německých okupantů. Ona měla jet druhý den za nimi, zbalila do kufříku svých 50 kilo a jako ostatní židé měla jet také. Místo toho tu sedí na lavičce a pláče nad svým osudem. Pavel se rozhodl, že jí pomůže. Nemůže jí přece nechat na pospas Fašistům. Odvedl jí do místnosti, která byla v jeho domě, hned vedle dílny jeho otce. Tady jí nikdo nenajde. Doma však, ale nic neřekl, čekal až na vhodnější příležitost. Nosil jí jídlo, snažil se jí rozveselit knihami. Rodiče si všimli, že s Pavlem není něco v pořádku. Musel lhát, kam chodí, což také vždycky nešlo. V té době byl spáchán atentát na Heidricha a Fašisté si umanuli, že ty dva atentátníky najdou.
Každý, kdo vyjde po 23 hodině bude zastřelen, každý den visí na plákátech jména zastřelených. Ester se mezi stěnami trápila, stýskalo se jí po rodičích, znala kroky už každého z domu. Jediné na co se těšila, byl Pavel.
Rejsek, návštěvník krejčovské dílny otce, zjistil,že v mistnosti domu se ukrývá židovka. O tom věděl i spolupracovník otce. Ten, ale neměl zlé úmysly jako Rejsek, naopak.
Pavel udělal maturitu, miloval Ester a ona milovala jeho. Jednoho dne byl zákaz vycházení, měly se prohledávat byty. Z jejich domu odváží malíře, který byl potom zastřelen. Kolega otce řekl tátovi Pavla o Ester. Ten to přijal a dokonce mu dal pro Ester jídlo, jen nechtěl aby se o tom dozvěděla máma. Pavel chtěl jít za Ester, ale nemohl, zastřelili by ho. Opilý Rejsek se rozčiloval na všechny v domě, že vědí o té židovce a že je všechny postřílí. Mezitím otcův spolupracovník chtěl odvést Ester pryč, ale nenašel jí. Ester se vydala na útěk, krejčí se jí snaží zastavit. Ester se rozběhla přímo k jejich domu, za bílým doktorským pláštěm svého otce. Bez zastavení běžela ulicemi jako pomatená. Už viděla dům, zahradu, padla do orosené trávy. A když otevřela oči, stály nad ní dva vojáci s nalíčenými kulomety na ní.






Hodnocení: (hodnotilo 15 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Romeo, Julie a tma Otčenášek, Jan 296 slov
Romeo, Julie a tma Otčenášek, Jan 225 slov
Romeo, Julie a tma Otčenášek, Jan 351 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info