Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Váš kluk - prostitut?

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Váš kluk - prostitut?
 
Autor: Cyril Valšík
Název díla: Váš kluk - prostitut?
Datum vložení: 21.5.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavní postavy:
Boro, Groffy, Láďa, Petr, Viktor, Dvojka, Tunte, Banán
Jednotlivé charaktery postav by šlo charakterizovat, ale podle mého názoru je to zbytečné. Jedná se o kluky, kteří se díky své životní situaci dostali do nelehkých situací a skončili u homosexuální prostituce.

Děj:
Na začátku knihy mě upozornil autor, že vše co se dočtu je podle skutečné události. Strávil s těmito kluky, kterým změnil jména, mnoho dní a v úvodu jim děkuje za odpovědi na kladené otázky. Kniha je podle úvodního textu hodně mírněna ve výrazech a Cyril Valšík se předem omlouvá za použité vulgarismy, kterých je v knize nespočet. Samozřejmě jimi nechtěl vyjádřit svůj slovník, ale za jejich pomoci podrobně vylíčit světy těchto mladých a často ještě nezletilých lidí. Příběhy se odehrávají před i po revoluci ve velkých evropských městech, většina ale v Praze.
První kapitoly knihy jsou popisem života mladých kluků, kteří se odlišnými okolnostmi dostali k prostituci. Boro, první hoch, pocházel z křesťanského Polska jeho matka na něj neměla čas. Pracovala dlouho a na směny, protože neměli moc peněz. Matka si našla nového přítele, jmenoval se Ondra, a všude ho do výšin vychvalovala, jak je úžasný a stará se o ní. Nosil domů najednou více peněz než ona za celý svůj měsíční plat. Ona si myslela, že je dobrý ve své práci. Ve své práci asi dobrý byl, ale nevěděla, že pracuje jako prostitut. Boro si Ondru také oblíbil. Za dva, tři roky mělo být Borovi patnáct let a Ondra k němu jednoho večera přišel a položil deku na zem. Co se dělo dál netřeba popisovat. Celý tento ,,románek'' spolu před matkou udržovali v tajnosti. Opakovalo se to klidně i dvakrát denně. Jednoho dne, což se jako čtenář dozvídám o několik kapitol dále, Ondru zatkla policie za krádeže a matka zůstala opět sama. Její syn si ale chtěl udržet nový životní standart a začal provozovat prostituci sám.
Groffy, druhý mladý muž byl heterosexuálem, který se živil vykrádáním aut a podobnými záležitostmi. Bylo mu osmnáct let. Svým kamarádům vyprávěl, že je z bohaté anglické rodiny, což nebyla pravda a všechny své úspory utrácel za automaty, diskotéky a za zábavy s přáteli. Miloval ženy a byl blahem bez sebe, když mohl s nějakou být, ale z nich neměl peníze. Dal se na prostituci. Většina věcí, které s ním ,,zákazníci'' provozovali mu přišly nechutné, ale co by z nouze peněz neudělal? Během kapitoly s názvem Groffy jsem se seznámil s dalšími kluky, jako byl například Láďa. Láďa byl muž, kterému se všichni divili, proč se neoženil a proč nemá žádnou lukrativní práci. Starému kmetovi toto nejstarší řemeslo neneslo tolik, jako mladým, ale přes to si našel svoji klientelu a nakonec byl jejich šéfem. Sháněl zákazníky pro mladší a bral z toho provize. Často jim vypěstoval závislost na drogách a oni mu poté byly vděční za peníze na dávku. Podle mého názoru je to člověk, ještě horší než ti ostatní.
S dalšími kapitolami přicházeli noví členové. Mladší přicházeli a starší odcházeli. Já se mezitím seznamoval s jinýmy osudy a můj pohled na temnější části velkých měst se měnil k horšímu. Jestli výpovědi dotazovaných jsou pravdivé, tak například hlavní nádraží v těchto městech jsou středobodem prostitutů.
Osudy mladých chlapců jsou nedokončené stejně tak jako jejich životní příběh není ještě u konce. Na konci knihy je ale napsáno, jakým směrem se teď jejich život vyvíjí. Například zmiňovaný Boro a jeho maminka jsou závislí na Ondřejovi, který se vrátil z vězení, ale přes to oba vědí, že to není partner ani pro jednoho z nich.

Vlastní názor:
Stejně tak, jako uvádějí internetová knihkupectví je kniha velice dynamická a přečetl jsem ji za dva dny. Cyril Valšík umí, podle mého názoru, dokonale pracovat s emocemi a kniha na mě nepůsobí depresivním dojmem, nýbrž jako text, který ve mně zanechal snad pravdivý pohled na danou problematiku.
A proč jsem si ji vybral, jako knihu oblíbenou? Asi to není moje nejoblíbenější kniha, ale zanechala ve mně velikou stopu. Baví mě se dívat pod pokličku na první pohled krásným a nablýskaným věcem. Stejně tak, jako se v knize dovídám o celebritách, kteří jsou namočeni v této špíně.





Hodnocení: (hodnotilo 5 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info