Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Až naprší a uschne

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Až naprší a uschne
 
Autor: Pelham Grenville Wodehouse
Název díla: Až naprší a uschne
Datum vložení: 21.5.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Román se odehrává v prostředí anglických rodových sídel. Tentokrát na zámcích Blandings a Matchingham Hall. Lord Clarence Emsworthe je majitelem Císařovny z Blandingsu a sir Gregory Parsloe Královny z Matchinghamu. Oba vepři se mají utkat na zemědělské výstavě v Shropshiru. Císařovna zvítězila již dvakrát a má své vítězství opakovat. Lord Emsworthe se však obává svého soupeře, který má nekalé úmysly. Sir Parsloe má totiž ještě jednoho vepře Pýchu Matchinghamu, který není do soutěže přihlášen, ale on ho chce zaměnit za Královnu. Když se to doví Emswortheův bratr Galahad Threepwood, radí zaútočit. Pověří komorníka Sebastiana Beache a prasnici Parsloeovi ukradnou a ukryjí v opuštěné hájovně. Na to majitel ukradeného prasete odpovídá stejným způsobem a vysílá ošetřovatele Královny George Cyrila Wellbeloveda a komorníka Herberta Binsteada. George Cyril Wellbeloved však vyslídí místo Královnina úkrytu, a proto je Galahad nucen změnit místo jejího pobytu. Ukryje ji do Slunečního svahu – vily, kterou si právě pronajal spisovatel Jerry Vail. Ten byl ubytován na zámku Blandings, kde byl zaměstnán jako sekretář lorda Emsworthea, ale lordova sestra lady Constance Keebleová ho vyhodila, neboť byl přistižen v jejím šatníku, jak hledá dopis, který zde ukryl v domnění, že jde o pokoj Maudie Stubbsové. Té dopis poslal samotný lord Emsworthe a nabídl jí v něm sňatek. Maudie Stubbsová přijela na zámek jako agentka, která má pozorovat ošetřovatelku Císařovny Monicu Simmonsovou, sestřenici Gregoryho Parsloea. Je to neteř komorníka Beache a Parsloe se měl stát jejím manželem, ale v určitý den se nedostavil do kostela, proto pozvání ráda přijala, aby se mu pomstila. Opět se se svým bývalým snoubencem setkává, ale dříve než dojde k pomstě, jí Parsloe vysvětlí, že v dopise, který jí před dvaceti lety poslal, si špatně přečetla datum sňatku. Tak tedy dojde k jejich usmíření a nakonec i k sňatku. Další svatba spojí v manžele Glorii Saltovou, bývalou snoubenku Parsloea, která se s ním rozešla kvůli jeho váze, a Orla Vospera, hosta zámku Blandings. Ten byl však dříve zasnouben s další obyvatelkou sídla Emswortheů, dcerou amerického výrobce sucharů pro psy, Penelopou Donaldsonovou, která si nakonec bere Jerryho Vaila. Wellbeloved i tentokrát objeví místo úkrytu své svěřenkyně, proto Galahad Threepwood zaváhá a ukradené prase vrací majiteli. S překvapením však shledává v chlévě Královny Císařovnu, kterou odváží na Sluneční svah, aby mohl Parsloeovi dokázat, že prase, které se zde vyskytuje, není Královna, nýbrž Císařovna. Výstavu nakonec vyhrává potřetí za sebou Císařovna díky komorníkovi Binsteadovi, který Královně v domnění, že jde o Císařovnu, nasypal do žrádla Štíhlíka - přípravek na snížení váhy.







Hodnocení: (hodnotilo 12 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info