Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Odyssea

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Odyssea
 
Autor: Homér
Název díla: Odyssea
Datum vložení: 22.5.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
ODYSSEA

• Autor: Homér: Nejznámější starořecký epický básník, předpokládaný autor dochovaných řeckých eposů.
Žil asi v 8. st. př.n.l., neznáme však ani místo jeho narození. Je zobrazován jako slepý pěvec. Zemřel údajně na ostrově Íos. Přes množství údajů, ovšem často si protiřečících, není dodnes jasné, zda osoba tohoto jména skutečně žila.
• Dílo: Ilias (Iliada)-skládá se z 15 700 veršů rozdělených později do 24 zpěvů. Je napsána daktylským hexametrem. Děj se odehrává v 10.roce trojské války.
Líčí události trojské války, jejíž příčinou byl únos krásné Heleny(manželky Menelaa) Paridem, synem trojského krále Priama. Nejstatečnější hrdina-Achilleus odmítá účast v boji. Potom se utkávají v boji Menelaos s Paridem, kdy Paris v podléhá, ale bohyně Afrodita mu zachrání život. Trojané ustupují. Achilleus se postaví Hektorovi, vyhraje a jeho mrtvolu vláčí kolem trojských hradeb. Hektorův otec-Priamus prosí Achilla, aby mu vydal synovo tělo. Achilles mu vyhoví a Hektorovo tělo je spáleno na hranici Trojany za všeobecného smutku.
V eposu vedle sebe vystupují v téměř idylické jednotě lidé i bozi. Zdůrazněna je úloha osudovosti a vůle bohů, lidská touha po věčnosti.
Poté napsal ještě další méně známá díla: Žabomyší války, Homérské hymny,…

• Nakladatelství: Plzákovo nakladatelství v Praze (1. vydání, přeložil
V. Šrámek)
• Rok vydání: 1946
• Hlavní postavy: Odysseus-Ithacký král, statečný, hrdinský, vytrvalý, chytrý, lstivý, velice moudrý, milující, cílevědomý
Kalypso-bohyně,krásná, vězní Odyssea na ostrově Ogygia
Telémachos-Odysseův syn,
Penélopa-Odysseova manželka, věrná a oddaná žena
Eumaios-věrný pastýř
Pallas Athéna-bohyně moudrosti a ochranitelka statečných mužů
Zeus-nejvyšší bůh, vládce bouří a blesků
Poseidon-Diův bratr, vládce moří
Kalypso-krásná bohyně, vězní Odyssea na ostrově Ogygia
Polyfémos- záporná postava, syn Poseidona, straní se lidí, žije sám ve své jeskyni se svými ovcemi, hospodaří na poli, asi byl hloupý
• Obsah: Starořecký mytologický epos vznikl začátkem 7.st. př.n.l. Skládá se z 24 zpěvů (12 111 veršů) a je psán časoměrným hexametrem. Odehrává se deset let po skončení trojské války, zachycuje Odysseův návrat na rodnou Ithaku (jedná se o 41 dní).
Do určité míry je pokračováním Iliady. Kompozičně je Odysseia složitější. Příběh začíná uprostřed děje a předchozí události jsou uváděny až z Odysseova vyprávění.
Odysseus bloudí už 10 let v cizině. Syn Telemachos se ho vydává hledat na popud bohyně Athény. Zatímco Odysseuse drží nymfa Kalypsó na ostrově Ogygia už 7 let. Na příkaz rady bohů ho musí propustit. Odysseus se plaví po moři na voru, ale Poseidon způsobí velkou bouři a tak je vyvržen na ostrově Scherie, kde žije šťastný národ Fajáků. Dostává se mu tak milého přijetí od krále Alkinoa, a on na oplátku hostitelům vypráví své životní příběhy. O střetnutí s Kikony, o zemi jednookých obrů Kyklopů, jak oslepil obra Polyféma, o čarodějnici Kirké. Líčí setkání s lidožravými Laistrygony, charakterizuje nástrahy Sirén, a další příběhy. Dobrosrdeční Fajáci jej dopraví na jeho rodnou Ithaku. Sami jsou cestou domů proměněni Poseidonem ve skálu za pomoc Odysseovi, protože ten oslepil jeho syna Polyféma, který snědl Odysseovu družinu.
Odysseus se na radu bohyně Athény přestrojí za žebráka a odchází k pasáku Eumaniovi, kde se setkává se svým synem. Vymyslí plán, jak potrestat samozvané ženichy, kteří usilovali o Odysseovu manželku Penelope. Účastní se střelecké soutěžě. Pouze Odysseus prostřelí šíp uchem dvanáctky sekyr. Pak spolu s Telemachem a dvěma pastýři pobije nápadníky a získává opět svoji věrnou ženu.
Autor zdůrazňuje lásku k rodině a k vlasti, společenskou odpovědnost lidí i bohů za vykonané činy.
• Vlastní názor: Tato kniha se dobře četla a velmi se mi líbila, protože mám ráda antické pověsti, které byly z části náplní knihy.





Hodnocení: (hodnotilo 34 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Odyssea Homér 236 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info