Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

MATKA

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > MATKA
 
Název díla: MATKA
Datum vložení: 27.9.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Drama je zaměřeno protiválečně a je rozděleno na tři dějství. Dílo se odehrává v období války ve Španělsku. Celé dílo pojednává o tom, jak Dolores(MATKA) povídá s mrtvými z rodiny.

1.DĚJSTVÍ
- v prvním dějství nás autor seznamuje s dějem hry - co se v něm odehrává s hlavními hrdiny

Kornel, Petr a Toni jsou v pracovně zesnulého otce, kde Toni píše básně a Kornel spolu s Petrem bojují. Do místnosti náhle vejde matka a chlapce z místnosti vyžene. O chvilku později matka mluví se svým - již mrtvým manželem Richardem. Také rozpráví se svým nejstarším mrtvým synem Ondřejem, který padl jako lékař ve válce, neboť na sobě nechal testovat příznaky žluté zimnice a na její následky. Zatímco matka, otec a Ondřej spolu komunikují, vejde do místnosti jeden z matčiných synů - Jiří, který vejde jen v kalhotách, matka se rozzlobí, kde nechal košili, protože má strach, aby neonemocněl. Matka vztáhne po Jiřím paži, ale mladý - již také mrtvý Jiří odstoupí. S rozvážností své matce oznamuje, že zemřel při pokusu o překonání výškového rekordu s letadlem. Naneštěstí měl nehodu a letadlo se s ním zřítilo k zemi a Jiří podlehl.

2.DĚJSTVÍ
Dvojčata Kornel a Petr stojí každý na jiné straně občanské války. V otcově pracovně přibyla rozhlasová skříňka, se kterou si Toni neustále pohrává a snaží se naladit rozhlasovou stanici, aby mohl naslouchat událostem, které se právě dějí. Za marné pokusy o naladění rozhlasu je mladý a introvertní Toni neustále napomínám matkou, neboť je to jedna z památek po tatínkovi a maminka nerada vidí, když si její milovaní synové hrají s památkami po jejich otci. Matka navíc prožívá velmi těžké období z důvodů Jiřího smrti, ale i proto, že se Kornel často dohaduje o nedostatku porozumění a nechápavosti své matky. Po dalším debatování se zesnulými se matce doma objeví Petr. Nediví se tomu, že je doma, ale tomu, že dokáže vést rozhovory s otcem a bratry. Matka po Petrovi tápe hmatem, ale než jí Petr dokáže podat rozumné vysvětlení o jeho zastřelení, matka na to přijde sama. Uvědomuje si, že původně z pěti synů má syny už jenom dva - Kornela a Toniho, ale mezitím ji v občanské válce umírá i Kornel. Zůstává ji tedy poslední a nejmladší dítě - Toni.

3.DĚJSTVÍ
Matka se snaží ve vlastním zájmu svého posledního žijícího a do psaní básní zaujatého synka ochránit. Proto odklízí z pracovny, kde se Toni velmi často nachází, pistole, kordy a podobné věci, které by mu mohli připomínat válku. Původně měla v plánu odstranit i rozhlasovou skříňku, aby Tonimu už vícekrát nepletla hlavu. Měla už dost řečí, že by Toni měl zemřít jako hrdina. Když matka poslouchá mužský a ženský hlas z amplionu o tom, jak postupně bombardují vojáci města a školy spolu se školkami, za matkou přijde Toni. První matčiny dojmy jsou takové, že Toni jí přišel oznámit, že zemřel, ale ve skutečnosti přišel kvůli zásobám potravin a pitné vody. Matka si později promluví s otcem, Jiřím, Ondřejem, Kornelem, Petrem a dokonce i s dědečkem o válce a o jejích obětech. Po chvíli přijde znovu Toni za matkou, ale tentokrát s prosbou o to, aby ho pustila bojovat do války. Matka ho pustit nechce, protože Toni je jediný, kdo ji zbyl živý. Vzpomene si na zprávu o útocích na školy a školky s malými dětmi, a protože má matka děti v lásce, podá Tonimu pušku se slovy, aby šel. Tím drama končí.





Životopis spisovatele: Karel Čapek
Hodnocení: (hodnotilo 2 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Matka Čapek, Karel 491 slov
Matka Čapek, Karel 218 slov
Matka Čapek, Karel 285 slov
MATKA Čapek, Karel 211 slov
Matka Čapek, Karel 303 slov
Matka Čapek, Karel 1292 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info