Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Noc na Karlštejně

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Noc na Karlštejně
 
Název díla: Noc na Karlštejně
Datum vložení: 23.2.2012

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavní postavy: český král a římský císař Karel IV., Arnošt z Pardubic, Ješek z Wartenberka,Pešek, Alena, Alžběta, Petr, Štěpán

Děj hry se odehrává během letní noci roku 1363 na hradě Karlštejně, kam mají ženy zakázaný vstup.
Král Petr se přijel podívat na hrad. Bavorský vévoda Štěpán přijel na hrad z politických důvodů. Karel IV. má přijet večer, jeho manželka Alžběta se na hrad dostala tajně, setkala se s arcibiskupem Arnoštem, který se rozhodl ji ukrýt do pážecího oděvu. Alžběta se rozhodne držet stráž u krále. Petr a Štěpán dostanou podezření, že jedno z páže je žena. Alena, neteř purkrabího, se rozhodne strávit noc na Karlštejně, aby vyhrála sázku se svým otcem a mohla si vzít Peška. Pešek je proti, ale pak souhlasí. Večer přijíždí král Karel, se všemi se vítá, odmítne Štěpána, který chce probírat politiku. Petr se rozhodne vypátrat dívku. Petr začne v předsíni královského pokoje podezírat na Alžbětu převlečenou za páže, ta se brání, ale neprozradí se. Přichází král, ptá se, co se děje, v tu samou chvíli vstupuje Arnošt a zklidní situaci tím, že řekne, že Petr si chtěl jen prohlédnout boční kapli. Král Karel ví, že je to výmluva, ale nechá je jít. Poznal, že páže je jeho žena, pozve ji dál a po dlouhém rozhovoru jí dá najevo, že přetvářku prohlédl, ale nezlobí se na ni. Karel chce s Alžbětou odejít pryč z hradu, ale Arnošt je varuje, že Štěpán s Petrem to asi tuší.
Pešek řekne purkrabímu, že Alžběta je na hradě, aby měla svědka v sázce se svým otcem. Štěpán ohlásí purkrabímu, že u císařovy ložnice drží stráž žena, purkrabí se myslí, že je to Alena. Purkrabí se jde přiznat královy. Karel IV. ho vyslechne a když zjistí, že purkrabí nemá na mysli císařovnu, oddychne si a nechá ho jít. Štěpán a Petr objeví Peška s Alžbětou na strážnici, chtějí je předvést králi, ti se ale brání, začnou spolu bojovat v šermu.
Karel IV. odpouští Aleně a Peškovi. Peška povýší na rytíře a k svatbě jim věnuje dům v Praze. V tom Alžběta předstírá že právě přijela na hrad, protože zabloudila když jela na hrad Karlíkov. Císař s ní odjede na hrad Karlík, protože na Karlštejn je ženám vstup zakázán a sám si chce konečně odpočinout.





Životopis spisovatele: Jaroslav Vrchlický
Hodnocení: (hodnotilo 8 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Noc na Karlštejně Vrchlický, Jaroslav 403 slov
Noc na Karlštejně Vrchlický, Jaroslav 861 slov
Noc na Karlštejně Vrchlický, Jaroslav 1129 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info