Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Dáma s kaméliemi

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Dáma s kaméliemi
 
Název díla: Dáma s kaméliemi
Datum vložení: 27.9.2012

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Originální název: La Dame aux camélias
Autor: Alexandre Dumas ml.
Překladatel: Věra Kopalová
Rok vydání: Org: 1848, ČR 1998, 2008 a další
Počet stran: 174
Nakladatelství: Ikar a další
Žánr: Román
Hlavní postavy: Marguerite Gautierová: Mladá, půvabná a hlavně po celé Paříži známá kurtizána nejdříve s trochou škodolibou povahou, ale když vážně onemocní tuberkulózou, něco se v ní změní.
Armand Duval: Mladý muž s normálním životem a finanční situací s trochu naivním pohledem na svět. Je také trochu přecitlivělí a unáhlený, avšak Marguerite nikdy nepřestane milovat.

Děj: Za celým příběhem stojí jeden vypravěč (což je vlastně ve skutečnosti autor knihy), který náhodou jednoho dne zjistí, že umřela mladá slavná pařížská kurtizána Marguerite Gautierová a později na dražbě jejích věcí zakoupí její knihu s věnováním od Armanda Duvala. Margueritu znal jen od vidění a knihu zakoupil jen ze své čiré unáhlenosti. Avšak netrvá dlouho a jednoho dne se u jeho dveří se slzami v očích objeví právě mladý Armand Duval. Přišel s prosbou knihu odkoupit a jeho nabídka byla přijata. Když si sním chvíli povídá zjistí, že mladý Armand si byl s Marguerite velice blízký a je teď velice nešťasten z její smrti. Armand mu ukáže Margueritin poslední dopis a autora začne celý jeho příběh ještě více zajímat a tak se Armada zeptá, jestli by mu někdy nemohl povědět víc. Ten souhlasí, ale musel už jít z důvodů, že si musí ještě něco zařídit, ale rád se znovu sejde. Autor čekal netrpělivě několik týdnu a poté se ho snažil vyhledat, jenže mu bylo oznámeno, že pan Duval odcestoval a ještě se nevrátil. Rozhodl se proto zajít na hřbitov, kde byla Marguerite pohřbená a od hrobníka zjistil kde mladý pán Duval bydlí. Zanechal mu vzkaz a brzo dostal odpověď, ať se za ním staví, protože je nemocen. A tak díky Duvalovi nemoci se ti dva sblíží, autor Armada neopouští od jeho lůžka a naslouchá jeho příběhu o Marguerite.

Dozvídá se, že byla metresou několika mužů, někteří se díky ní dostaly na mizinu. Měla spousty ctitelů a vyžadovala náročné finanční výdaje. Když ji Armand potká poprvé, okamžitě se do ní zamiluje, ale ona se jeho nesmělosti jenom směje a tak se rozhodne na ni zapomenout. Avšak za pár let ji potká znovu a zjistí, že jeho cit k ní je stále silný jamko tenkrát. Zjistí, že Marguerite byla a stále je vážně nemocná a chová se docela jinak než tenkrát. Začne každý den chodit k jejímu vrátnému a začne se vyptávat na její zdravotní stav. Dostane se k ní přes svoji známou a její sousedku Prudence a začne věnovat Marguerite svoji pozornost. Když jeho city začne opětovat poví mu, že nesmí žárli a nechtít jí vlastnit, avšak i když to Armand slíbí, nedokáže to zadržet a nechtěně Marguerite začne svými žárlivými dopisy ubližovat. Později si uvědomí, že bez ní nedokáže být a po neustálem usmiřovaní ji přemluví, aby spolu docestovali na venkov. Všichni jsou proti jejich vztahu. Otec, Prudence a jeho přátele mu neustále říkají, jak je to špatné a že se sní, musí rozejít, protože je to velice nevhodné a jejich láska nemůže trvat věčně. On však i přes neustále přemlouvaní k rozchodu, nedá na Marguerite dopustit a je sní neskonale šťastný, i když zpozoruje, že ji něco trápí. Marguerite měla dluhy. Armand se jí rozhodne pomoci, ale ona to neustále odmítala. Neustále se jí pokoušel vnucovat věci, podle kterých ona nemohla žít, ale neuvědomoval si, že ona už se kvůli němu změnila. Zapomněla na rozpustný život plný šperků, divadel a velké společnosti a byla skromně šťastná s Armandem. Když však otec proti jeho vztahu tvrdě zasáhne a promluví si, jak s Armandem, který ho odmítne poslechnout tak i s Marguerete, která si právě jeho slova vzala k srdci. I když se oba hluboce milují, rozhodne se Armanda opustit pro jeho vlastní dobro a nic mu dopředu neříct. Když se on jednou vrátí z Paříže a zjistí, že je pryč, zlomí ho to. Je nešťastný. Stále ji miluje, ale i zároveň k ní pociťuje zášť za to co mu udělala. A tak se rozhodne, že jí začne ubližovat tím, že ji bude vídat na veřejnosti a bude ji nechávat trpět pohledem na jeho novou metresu, která ho ve skutečnosti vůbec nezajímá. Marguerite začne doopravdy trpět a její zdravotní stav se zhorší. To Armanda přesvědčí, aby ji přijel navštívit a tak si všechno poví. Prožiju spolu svoji poslední noc, avšak dalšího dne zjistí, že se Marguerite navštívil zase známý hrabě. To ho popudí tak, že jí napíše opět hrozný dopis a poté taky zjistí, že Marguerite odjela do Anglie. A tak se také rozhodne odcestovat do ciziny a zapomenout na všechno.

Za nedlouho přišla zpráva, že Marguerite zemřela. Okamžitě se vrátí do Paříže, ale její pohřeb nestihne. Zoufalý a žalem nešťastný se mu do rukou dostanou dopisy od Marguerite, které psala jen a jen jemu do své smrti. Dozvídá se, všechny důvody, proč ho opustila a jak ho ze všeho nejvíc na světě milovala, Hodně si toho vytrpěla a on litoval, že nebyl u jejího smrtelného lůžka. No a tak celý příběh převyprávěl autorovi, dal mu přečíst dopisy a staly se z nich velcí přátelé. Dokonce mu dovolil, aby příběh sepsal a ještě spolu navštívit hřbitov i lidi, se kterými Marguerite strávila své poslední chvilky života. A tak sice tragicky končí příběh nedovolené lásky, ale stále těší další a další generace čtenářů.
Proč se říkalo Marguerite dáma s kaméliemi? Protože je v divadle měla vždy po ruce a často si je dávala do vlasů. Díky tomu ji znal každý jako dámu s kaméliemi aniž by věděli její jméno.





Životopis spisovatele: Alexandre Dumas
Hodnocení: (hodnotilo 1 čtenář)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Dáma s kaméliemi Dumas ml., Alexandre 1018 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info