Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Komanč a zálesák

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Komanč a zálesák
 
Autor: Karel May
Název díla: Komanč a zálesák
Datum vložení: 15.3.2013

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Ve Španělsku, kde právě probíhá občanská válka se stane celník Pepe svědkem odporné vraždy, kvůli které hrabě Antonio de Medina zdědí obrovský majetek.

O mnoho let později v Severní Americe chce bohatý don Esteban de Arechiza uskutečnit zlatokopeckou výpravu na území Apačů, kde leží nesmírně bohatá bonaza, o které ho informoval jeho dlouholetý společník Cuchillo. Bonaza ale ve skutečnosti
Mezitím se na haciendě del Venado setkají tři slavní zálesáci: Tiburcio Arellano, Bois – Rosé a Pepe Dormilón.
Právě Pepe odhalí Tiburciovi jeho minulost. Totiž že se ve skutečnosti nejmenuje Tiburcio, ale Fabián de Medina, a že je španělský šlechtic, jehož matku zlikvidovali vrazi, kteří pak Fabiána poslali na širé moře, kde ho zachrání kanaďan Bois – Rosé který ho však ztratí na pirátské lodi co je unesla.
Pro Fabiána je to velké překvapení a ke své přísaze zabít vraha svého adoptivního otce Marca Arellana tak přibyla další, pomstít se vrahům za vraždu své matky.
Po dlouhém a dobrodružném pátrání se jim podaří zjistit, že je to právě don Esteban a Cuchillo koho hledají.
Poté je pronásledují, ale problémy jim dělají Apači, kteří se spolčili s proradnými zločinci El Mesticem a Mano Sangrientem.
Cuchilla a dona Estebana dostihnou právě u Bonazy a odsoudí je při prérijním soudu.
Apače pak za značné pomoci Komanče Sokolího oka dostihnou na březích Bizoního jezera u haciendy a tak jako vždy všechno dobře dopadlo.

Charakteristika hlavních postav:
Tiburcio Arellano ( Fabián de Medina) : Čestný a velmi odvážný zálesák a stopař, o otce přišel ve válce, staral se o něj Bois – Rosé a jeho adoptivní otec Marko Arellano
Pepe Dormilón : na divokém západě čerpal ze zkušeností z celní služby, velmi horkokrevný
a paličatý
Bois – Rosé : kanadský obr, který mladého Fabiána přímo zbožňuje, zachránil ho když plaval v košíku na moři (podobně jako Plaváček)

Vlastní názor:
Nádherná napínavá knížka s poutavým dějem.
Trochu si však protiřečí s jinými Mayovkami (Vinnetouem), jelikož v této knize staví Komanče do role hrdinů a kmen Apačů do role podlých kojotů, kdežto ve Vinnetouovi je to přesně naopak.





Hodnocení: (hodnotilo 117 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info