Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

RUR (Rossum´s Universal Robots)

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > RUR (Rossum´s Universal Robots)
 
Název díla: RUR (Rossum´s Universal Robots)
Datum vložení: 3.8.2013

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Rossum se rozhodl, že začne vyrábět uměle vytvořené lidi, roboty. Zdařilo se mu to, ale po několika dnech tito roboti umírali. Po Rossumovi převzal jeho továrnu Domin a stal se ředitelem celé velké společnosti RUR. Vyráběl stále další umělé lidské pracanty, díky kterým lidé nemuseli dělat těžkou práci. Roboti se od lidí lišili hlavně tím, že neměli pocity. Nemohli cítit lásku, smutek, štěstí, samotu ani nic jiného. S celou výrobou mu pomáhali: Dr. Hallenlier, který se zabýval právě těmito emocemi a psychikou robotů, Alquist, jenž byl postupem času největším budovatelem společnosti, Dr. Gall, který vedl výzkumy a Busman, jenž byl zařizovatelem obchodů s roboty.
Jednoho dne se na výrobu těchto lidských strojů přijela podívat také Helena Gloriová, vyslankyně z ligy na ochranu robotů. I když to bylo proti pravidlům, Domin jí vše ukázal. On i jeho pomocníci se do ní okamžitě zamilovali, protože už dlouho s žádnou ženou, která by nebyla uměle vytvořená, nemluvili. Ze všech nápadníků si vybrala Domina a provdala se za něj. Heleně se nelíbilo, že roboti nic necítí a nedokázala se s tím smířit ani pochopit, že to tak je.
Za 10 let všichni společně slaví výročí příjezdu krásné Heleny. Výroba robotů pokročila a nyní jsou roboti na vyšší úrovni než člověk a jsou dokonalejší. Stále se žádá větší počet robotů a teď je v každé domácnosti minimálně jeden. Heleně se nelíbí, že se takto množí, a že začínají mít nad lidmi převahu. To ji vede k tomu, že spálila listinu s návodem na vytvoření robotů, kterou stále tvůrci těchto strojů používají. Jenže robotům se nelíbí, že musí poslouchat rozkazy od primitivnějších stvoření, lidí, a začnou se bouřit. Vyhubí celé lidstvo. Zůstane jediný žijící člověk, Alquist. Roboti od něj chtějí návod na výrobu robotů, aby se mohli dále množit, ale Alquist ho nezná. Nakonec si ale všímá lásky mezi roboty Helenou a Primusem. Doufá, že to může být počátek nového života na Zemi.





Životopis spisovatele: Karel Čapek
Hodnocení: (hodnotilo 1 čtenář)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
RUR (Rossum´s Universal Robots) Čapek, Karel 622 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info