Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

ABBA

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > ABBA
 
Titulek: ABBA
Datum vložení: 20.2.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Švédská skupina, která se skládala ze čtyř interpretů: Agnetha Faltskögová, Annifrid Lingstadová, Benny Andersson a Björn Ulvaeus. Andersson a Ulvaeus spolu komponují od roku 1966. Ulvaeus byl členem folkově zaměřené skupiny Hootenanny Singers, kde se později sešel se Stigem Andersonem, pozdějším textařem a manažerem skupiny ABBA. Ulvaeus se 1970 oženil se sólovou zpěvačkou Agnethou Faltskögovou a 1973 spolu s Bennym Anderssonem a jeho partnerkou Fridou Lingstadovou založili skupinu, jejíž název byl Björn, Benny, Anna And Frida. Tento název se však moc nelíbil posluchačům a proto byl před Velkou cenou Eurovize upraven na ABBA. V období 1976 – 1978 vysoce stoupá populárnost skupiny. Mají plno nových a velmi pěkných písní jako třeba: Mamma Mia; Money, Money, Money.
Přestože skupina představovala jeden z vrcholů hudby středního proudu. ABBA se obrací především k latinskoamerickému publiku. V lednu 1979 ABBA vystoupila v galavečeru ve prospěch dětského fondu UNICEF a ve stejném roce uspořádala se střídavým úspěchem turné v USA a Kanadě. Poté skupina vydala dvě nové alba, a píseň Lay All Your Love On Me z alba Super Trouper sklidila velký úspěch u posluchačů a umístila se na 1. místě britské hitparády. Po albu The Visitors chtěla skupina dočasně přerušit svou činnost, aby Andersson a Ulvaeus mohli dokončit svůj muzikál. Skupina se však už nevrátila, ale její písně se poslouchají dodnes.


Zpěváci ve skupině:

Agnetha Fältskog
Agnetha Ase Fältskog se narodila v Jonkopingu v jižním Švédsku. Pak v roce 1967 poslal Littleru Gerhardovi hledajícímu nové talenty jeden její vzdálený příbuzný pásku s nahrávkou Agnethy. Littlera Gerharda páska zaujala, a proto požádal 17letou Agnethu o celou audio pásku s více jejími písničkami.

Björn Ulvaeus
Björn Christian Ulvaeus se narodil v Gothenburgu. Ve svých 11 letech začal hrát na svoji první kytaru a během školních let si se třemi spolužáky založil svou první skupinu - West Bay Singers.

Benny Andersson
Benny Andersson se narodil ve Stockholmu. Svůj první nástroj dostal v šesti letech, a tak začala jeho láska k hudbě.

Anni-Frid Lyngstad
Anni-Frid Lyngstad, narozená v Narviku v Norsku, prožila snad jedny z nejsmutnějších začátků svého života než kdokoli jiný angažovaný ve skupině ABBA. Fridina babička roku 1947 vzala Fridu do Švédska a byla to ona, kdo ji přivedl ke zpívání.





Hodnocení: (hodnotilo 4004 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info