Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Makedonie

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Makedonie
 
Titulek: Makedonie
Datum vložení: 30.11.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Makedonie
znaky:

Hlavní město: Skopje

Počet obyvatel: 2 000 000

Člen EU: ne
(kandidát do EU)

Rozloha v km2: 26 000 km2
(menší než ČR)

Úřední jazyk: Makedonština, a v místech kompaktního albánského osídlení, Albánština

Historie
V 9. století, se dostala země pod říši bulharskou. Od té doby, se v zemi začalo šířit Křestanství, z velmi blízké Byzantské říše. Ta Makedonii ovládala, od roku 1018, o dvě století později, se stala centrem Bulharska. V té době, k nám přišli z města Ohrid, učenci Cyril a Metoděj, kteří u nás šířili Staroslověnštinu, ze které se později vyvinul náš dnešní jazyk a písmo.
Až koncem 14. století, ji dobyli Turci. Turecká vláda, trvala až do 20. století. Během ní se snažili Turci obyvatelstvo převést na svoje náboženství, což se jim z části podařilo. Různé národy (Řekové, Srbové, Bulhaři a Albánci), které v zemi žily, začaly organizovat osvobozenecké hnutí. Roku 1913, byla země konečně zbavena turecké nadvlády, a rozdělena mezi Bulharsko, Řecko a Srbsko; to byl konec Makedonie, jako jedné země.
Roku 1929, došlo v Srbsku k převratu, území dnešní Makedonie, se stalo součástí Vardarské bánoviny. Za druhé světové války, byla většina území dnešní Makedonie pod vládou Bulharska, západní oblasti, byly pod vládou Itálie. Roku 1943, obsadila německá vojska oblasti předtím obsazené Itálií, a o rok později, také oblasti obsazené Bulharskem. Po skončení druhé světové války, bylo území Makedonie v rámci Jugoslávie přejmenováno na Lidovou Republiku Makedonii, a v roce 1963 na Socialistickou republiku Makedonii. Po rozpadu Jugoslávie, roku 1991, vyhlásila Makedonie nezávislost, avšak ta ze srbské strany, nikdy nebyla uznána. Při válce v Kosovu, před devíti lety, poskytla Makedonie útočiště Albáncům, kteří utíkali z války. V zemi bylo mnoho táborů, a i v Albánských rodinách žilo hodně uprchlíků. Nyní se už kosovští Albánci odstěhovali do své země.

Současnost
Makedonie sousedí se Srbskem na severu, s Bulharskem na východě, s Řeckem na jihu a s Albánií na západě.
Hlavní město Makedonie, je Skopje. Makedonie, je vnitrozemský stát Evropy, takže nemá moře. Má ale tři velké jezera Ohrid, Prespánské jezero, Daltonské jezero. Makedonie má vysoké hory, přes 2 500 m. Zvláště v horách, žije mnoho zvířat: medvědi, rysové, lišky, divoké kozy. Až k městským domům, chodí želvy a pobíhají tu opuštění psi.

Makedonie, je kandidátským státem do EU a NATO. Makedonie, má velikou porodnost - rodiny mají hodně dětí. Je čtvrtým státem Evropy s nejmladší populací. Ale Ekonomika Makedonie, patří k deseti nejslabším v Evropě. Mezi evropskými státy, patří až na 38. místo. Hodně lidí, žije pod hranicí chudoby a jezdí pracovat do zahraničí. Z vydělaných peněz, si pak staví domy ve svých vesnicích, kde tráví celé své dovolené, a ve stáří se sem vracejí. 30% lidí je Muslimů, žijí pospolu, často je jedna vesnice muslimská a jedna křesťanská. Mezi sebou se moc nepřátelí.
Z jezera Ohrid, vytéká řeka, která je krásně čistá, a děti i dospělí se v ní koupou. Po několika desítkách metrů, se však mění na špinavou stoku, jelikož protéká skládkami. Skládky tu jsou proto, že lidé nemají popelnice. Své odpadky spalují v sudech, což nepříznivě ovlivňuje ovzduší, nebo je vyvážejí na skládky. Oheň často využívají po sklizni obilí, aby spálili strniště. Bohužel, občas přitom zapálí i les.








Hodnocení: (hodnotilo 14 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info