Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Romantismus

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Romantismus
 
Titulek: Romantismus
Datum vložení: 3.1.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Romantismus

Je to umělecký a filozofický směr, a životní postoj euroamerické kultury, konce 18. století a začátku 19. století. Základními kameny romantismu, jsou cit, individualita a duše (zejména psychicky trýzněná duše). Výchozí podněty hledal v minulosti, (hlavně ve středověku) a v exotických zemích.
Termín romantismus, byl odvozen od slova román, tedy od označení literárního žánru, který v 18. st., začal hojně obsahovat i psychologické či mystické prvky.

Architektura Romantismu:
Architekti se při svém dílu, inspirovali stavbami jiných historických epoch nebo jiných kultur. Romantická architektura, jako svébytný styl, prakticky neexistuje, konkrétní podoba, je pak dána slohem, ze kterého stavba vychází. Nejčastějším slohem, který býval nejdříve a nejvíce napodobován, byla Gotika, takovéto stavby či stavební úpravy, označujeme, jako novogotické.
Později se začali uplatňovat, i u jiných stavebních slohů. Po stavbách, postavených pod vlivem Romantismu, se požadovalo, aby navozovali romantický pocit, že jde o staré a historicky významné stavby. Někdy se proto tento typ architektury, také označuje, jako historizující Architektura. Některé stavby Romantismu, se však mohly inspirovat i jinými vlivy, než-li historií Evropy. V parcích, například vznikají, jakoby čínské pavilony nebo minarety (např. lednický park), některé pseudo historické stavby, jsou postaveny záměrně působící dojmem zříceniny, (Janohrad) a pod. Architektura Romantismu, bývá členitá, má uvolněnou formu a často postrádá symetrii.
• Českými zástupci této epochy, jsou zámky Hluboká v jižních Čechách a Lednice na jižní Moravě, v novogotickém slohu a nebo Národní Divadlo, ve slohu novorenesančním.

Revoluční Romantismus:
Romantici žijí podle svých ideí, a dávají společnosti navědomí, svůj nesouhlas s jejím uspořádáním, například tím, že se toulají, chovají se nezvykle apod.

Romantismus v umění
Romantismus našel uplatnění, ve všech uměleckých disciplínách. Umělci se ve svých dílech, snažili vyjádřit duchovní náplň tohoto směru prostředky, které měli k dispozici. Literatura zachycuje melancholii, stesk (oblíbený termín spleen - trudomyslnost, smutek) a boj jednotlivce, proti společnosti. Malíři zobrazovali ponuré krajiny, ruiny, bouří stižené lesy. Osamocení hrdinové (na obrazech i v literatuře), trávili dlouhé hodiny v panenské přírodě, či byli zmítáni delírii a vášněmi. Hudba využívá, lidových motivů i snových obrazů. Oblíbené motivy byly osamoceny, noc, nebezpečí, tajemství, stesk či cesty. Na obrazu popravy Lady Jane Grey Paula Delaroche, nalezneme obraz popravy, zachycený výtvarnými, hudebními či literárními prostředky.









Hodnocení: (hodnotilo 129 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info