Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Klasicismus

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Klasicismus
 
Titulek: Klasicismus
Datum vložení: 3.1.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Klasicismus

Je to umělecký směr, který vznikl ve Francii 17. století, na královském dvoře „krále Slunce“ Ludvíka XIV., odkud se dále šířil do Evropy. První fáze Klasicismu, je také často nazývána barokní Klasicismus, protože se zde mísí barokní prvky s prvky klasicistními. Historicky se toto období, řadí ještě do kultury Baroka. Po něm přichází Rokoko, které se od Klasicismu, do jisté míry odvrací. Nový nástup Klasicismu, přinesla v podstatě až Velká francouzská revoluce. Toto období, které se v naší literatuře, obecně nazývá Klasicismus, bývá v anglické a francouzské literatuře, často nazýváno Neoklasicismus. Ve velikém umění, Klasicismus doznívá v první polovině 19. století, v lidovém prostředí, ještě mnohem později.
Klasicismus se snažil, odvrátit od Baroka a Rokoka, tudíž být střídmý, až jednoduchý. V době Napoleona Bonaparte, je nazýván Empír. Přebral mnoho prvků z Antiky a Renesance, a zdůrazňoval rozum člověka. Na rozdíl od Renesance, se v něm tolik nemluví o touhách jedince, ale spíš se zdůrazňuje, že jedinec se musí podrobit společnosti. Klasicismus svazuje člověka, i uměleckou tvorbu, řadou velmi přísných a striktních pravidel.
Klasicismus prožívá největší rozkvět, v době absolutistických monarchií, v Evropě. Tvorba směřovala, k dodržování klasických estetických norem, které byly inspirovány, nejčastěji vzory z Antiky a byly zaměřeny, zejména na společenské a mravní problémy.
Vyznačoval se filosofickými úvahami, a abstraktním pojetím obecně rozšířených ideálů o pravdě, lásce a kráse a také snahou o věrné vyobrazení různých charakterových rysů člověka, ať už je jakýkoliv, kdy jsou rozdílné postavy (hrdina, lotr, podvodník…) vykresleny, se stejnou přetrvávající nadčasovostí, s jakou Shakespeare dokázal vyjádřit, mezilidské vztahy a lidské vlastnosti, ve svých hrách. I to je důvodem nesmrtelnosti, některých klasicistních děl.

Architektura:
Stavby jsou jednoduše zdobeny, mají trojúhelníkové štíty, rovné čisté linie, používají se antické sloupy. Staví se banky, úřady, nemocnice a divadla, nikoli církevní stavby. Typické jsou francouzské parky a zahrady - symetrický, důmyslný systém cestiček, altány, aleje, vodotrysky, keře a stromy, sestříhány do geometrických tvarů. Vše se vyznačovalo přísným řádem a pevnými pravidly. Ve Francii, se za Ludvíka XVI., rozšířil styl empírový. Příkladem klasicistní architektury, je například jádro Petrohradu.

Filosofie
Filosofickým směrem v Klasicismu, byl Racionalismus. Příkladem myšlení, může být citace Reného Descarta: „Myslím, tedy jsem.“





Hodnocení: (hodnotilo 63 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info