Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Chorvatsko

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Chorvatsko
 
Titulek: Chorvatsko
Datum vložení: 5.4.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Základní údaje:
» Oficiální název: Hrvatska Republika
» Hlavní město: Zagreb [Záhřeb]
» Rozloha: 56 542 km²
nepatří do EU, ani do NATO

Povrch:
Nejvyšší bod v Chorvatsku, je Dinara ( 1831 m.n.m.) a nejnižší je, úroveň moře.
Západ Chorvatska vyplňují Dinárské hory, soustava výrazně protažená ve směru severozápad - jihovýchod. Ve zdejších horninách, se vyvinuly četné krasové útvary: jeskyně, závrty, kaňonovitá údolí, vodopády a ponorné řeky. Lesy, pokrývají asi 35 % rozlohy státu.
V dubových lesích, žijí velcí evropští savci, jako medvěd hnědý či rys ostrovid. Pobřeží Jaderského moře, oplývají hojností korýšů, hlavonožců a ryb (sardel, tuňák, žralok).

Podnebí:
Podnebí je středomořské, při pobřeží a kontinentální na severo - východě. Ostatní území, je na přechodu, mezi těmito podnebnými typy. Vnitrozemí, je všeobecně sušší než přímořské oblasti. V horách a na pobřeží, vanou často silné větry .

Vodstvo:
Chorvatsko je omýváno Jaderským mořem, má velmi členité pobřeží a zahrnuje stovky ostrovů a ostrůvků. Mezi nejvýznamnější řeky, patří Dráva a Sáva. Nejznámější přístavy, jsou Rijeka a Split. Najdeme zde také i Plitvická jezera.

Zemědělství:
V nížinách se pěstuje kukuřice, pšenice, cukrová řepa a slunečnice, na horských svazích, vinnou révu a při pobřeží, navíc i olivy, fíky a ovoce. V nížinách se chová skot a prasata, při pobřeží kozy a ovce. Hospodářsky významný, je i rybolov.

Průmysl:
• hutnictví železa a barevných kovů
• strojírenský (lokomotivy, vagóny, lodě.)
• elektronika
• chemický (zpracování ropy)
• farmaceutický (Zagreb)

Obyvatelstvo :
» Chorvati
» jazyk - chorvatština, Srbochorvatština
» náboženství - římsko - katolické 90 %, ortodoxní 4,44%, islám 1,3%





Hodnocení: (hodnotilo 203 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info