Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Chemie v kuchyni

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Chemie > Chemie v kuchyni
 
Titulek: Chemie v kuchyni
Datum vložení: 6.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Toto téma obsahuje obrovské množství informací,detailů a těch nejrůznějších kombinací látek.Už to, že myjeme nádobí různými přípravky, nebo že máme v lednici spoustu plastových lahví, ani si neuvědomujeme, co všechno v kuchyni je chemie. Jsou to látky,které si jako chemické nedokážeme představit,tak i látky s tak chemickým názvem,až jde někdy mráz po zádech.

Například kofein,látka, o které by se ani neřeklo,že má spojitost s chemií. Kofein se nejlépe vyluhuje u standartních káv při teplotě 80 stupňů Celsia. Nejvíce kofeinu, což je asi 100,17 mg/200ml, obsahuje káva Jacobs Standard a Zrnková jemná káva. Je až k podivení,jaké návyky může kofein způsobit. Potraviny ohrožující život jsou například korýši, ořechy, mléko i vejce.Pokud tyto látky konzumujeme ve větším množství, mohou způsobit přecitlivělost, různé útvary na pokožce či nejrůznější alergie.K vyvolání alergie při konzumaci korýšů stačí pouze 1-2 gramy, taktéž je tomu i u měkkýšů. I taková podzemnice olejná obsahuje více než dvacet alergenních proteinů. Symptomy potravinových alergií jsou jak respirační ( kýchání, astma, otoky hrtanu atd.),tak i dermatologické ( kopřivka,ekzémy, svědění, zánět kůže).V některých domácnostech probíhají úplné chemické reakce.Takzvané pálení vod. Pálené vody mají jak svůj užitek (používají se při zevním ochlazení srdce, jater či hlavy i očí, ale také posilují svou vůní tělo a mají tu moc poskytovat tváři pěknou barvu), tak i tu neprospěšnou stranu.Voda se dá pálit i pomocí slunečního tepla, ta je pak znamenitě vonná, avšak kalná.Nejobvyklejší je ale pálení pomocí destilace.Další z těchto neobvyklých látek v kuchyni jsou prvky jako například chlor, hliník, zinek, měď a cín. Na každém z těchto prvků se tvoří kysličník, který škodil lidskému organismu. A proto se v mnoha případech přešlo k umělohmotným či chromovaným a niklovaným náčiním v kuchyni.

A teď, i když nerada, Vám povím něco zase z jiného soudku…o těch látkách s někdy až odstrašujícím názvem.Jsou to nejrůznější konzervační a antioxidační látky, barviva, emulgátory, stabilizátory, kypřidla, leštící látky a mnohé další..Do konzervačních látek patří třeba sulfity a jejich deriváty( E 220-227),dále nitrity( E 249-252), benzoová kyselina a deriváty( E 210-219) a třeba ještě kyselina sorbová.Mezi barviva patří například azorubin, amaranth , erytrosin, tatrazin a další.Tyto látky jsou uvedeny na obalu každé potraviny, mají své označení a tak dále,ale málo kdo ví,jak jsou nebezpečné.Některé jsou škodlivé při konzumaci ve větším množství, jiné jsou zase rakovinotvorné či nebezpečné pro děti do tří let.Myslím, že mladé matky někdy ani netuší, co podávají svým dětem.Sice si možná občas přečtou obsah dané potraviny, ale netuší, co může způsobit.Mezi rakovinotvorná barviva patří modré ( E 131), zelené( E 142) a hnědé( E 123). Další rakovinotvorné aditivum je hexamin, což je sůl při uzení. Nebezpečné pro život jsou barviva žluté(E 102), oranžové( E 110) dále pak karmínové a červené. Potravinářská aditiva od 950 do 999 jsou náhradní sladidla a aditiva nad 1 400 jsou želírující látky.

O tomto tématu by se toho dalo napsat velmi mnoho.Dalo by se zajít až do úplných maličkostí a detailů,ale od toho jsou tu ti nejrůznější chemici a také s nimi spolupracující media, aby nás o všem informovala.Mnozí z nás si ani neuvědomují co všechno kolem nás je chemie.Je toho strašná spousta. Plasty, konzervace, čistící prostředky, pasterace mléka a další a další…





Hodnocení: (hodnotilo 535 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info