Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kyselina Chlorovodíková

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Chemie > Kyselina Chlorovodíková
 
Titulek: Kyselina Chlorovodíková
Datum vložení: 25.5.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
KYSELINA CHLOROVODÍKOVÁ

Kyselina chlorovodíková též kyselina solná, je velmi silná kyselina, jedna z lidstvu nejdéle známých a nejvíce využívaných. Jde o vodný roztok plynného chlorovodíku (HCl).

Chemické vlastnosti a výskyt
Chlorovodík je štiplavý jedovatý plyn. Připravuje se syntézou chloru a vodíku nebo reakcí kyseliny sírové s kuchyňskou solí.
Pozor! I slabé poleptání koncentrovanou kyselinou chlorovodíkovou může způsobit velmi vážná zranění i smrt! Přestože se dá běžně koupit, nedoporučuje se s ní pracovat bez ochranného oděvu, rukavic a brýlí! Nezapomeňte ji uložit vždy mimo dosah dětí a v této pozici ji zabezpečit proti převrhnutí nebo spadnutí!

Využití
Průmyslově využívaná, tzv. koncentrovaná kyselina chlorovodíková je 37% vodný roztok chlorovodíku. V této koncentraci má nejmenší pH je tedy nejúčinnější (a nejnebezpečnější). Kyselina chlorovodíková je po kyselině sírové nejpoužívanější kyselou látkou v průmyslu.
V geologii a paleontologii se používá k detekci vápence, protože při jeho rozpouštění uvolňuje množství oxidu uhličitého a šumí.
Koncentrovaná v kombinaci s kyselinou dusičnou tvoří lučavku královskou, kterou lze užít k rozpouštění zlata.
Kyselina chlorovodíková je aktivátor pepsinů v trávicím traktu všech savců, často se vyskytuje i u jiných tvorů. Vnitřní stěna žaludku je na velmi nízké pH stavěna, pokud však dojde k poruše slizového krytu, vznikne žaludeční vřed. Ve dvanácterníku je neutralizována. Přesto se pití kyseliny chlorovodíkové, zvláště na lačno, nedoporučuje ani při nízkých koncentracích.

Neutralizace
Reakcí s hydroxidem sodným je dokonale neutralizována (při poměru 1:1 je výsledné pH 7) za vzniku vodného roztoku chloridu sodného (kuchyňské soli). Při poleptání pokožky ji co nejrychleji neutralizujeme mýdlem. Zasažení očí většinou způsobuje slepotu! Při jakémkoliv potřísnění koncentrovanou kyselinou chlorovodíkovou volejte lékařskou pomoc!

Osnova:
1)Úvod + vlastnosti (až po Pozor)
2)Upozornění o bezpečnosti
3)Výskyt = průmysl a dál také paleontologie
4)Lučavka Královská = rozpouštění zlato
5)Kyselina v těle (je tam, v žaludku, ale neutralizována)
6)Neutralizace = hydroxyd sodný
7)Poleptání pokožky

Výpisky:
Kyselina Chlorovodíková
-neboli kyselina solná, nejdéle a nejvíce používaná ze všech
- štiplavý jedovatý plyn, připravuje se z chloru a vodíku
- při vysoké koncentraci velmi nebezpečná
- použití:průmysl a geologie





Hodnocení: (hodnotilo 227 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info