Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Populační exploze

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Občanská nauka > Populační exploze
 
Titulek: Populační exploze
Datum vložení: 19.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Problém populační exploze je některými lidmi považován za nejdůležitější, protože je to hlavní příčina všech ostatních problémů. Lidská populace opravdu roste exponenciálně a jestli se tento trend nezastaví, je otázkou času, kdy zdroje naší planety lidstvu už nebudou stačit.
Odhaduje se, že 8 000 let před naším letopočtem měla světová populace asi 5 miliónů lidí, kteří se živili sběrem přírodních produktů (kořínky, bobule atd.). Na počátku našeho letopočtu, se rozvojem zemědělství a chovu dobytka lidská populace rozrostla do počtu 200 miliónů lidí. V roce 1650 je počet obyvatel asi 500 miliónů. Od roku 1650 do roku 1950 populace vzrostla na pětinásobek a dosáhla 2,4 miliard obyvatel.
V druhé polovině dvacátého století mají rozvinuté země v průměru jednoprocentní přírůstek populace ročně, v rozvojových zemích je přírůstek 2,2 procentní (od koloniálních časů tam klesala úmrtnost, porodnost klesala jen mírně nebo zůstala stejná).
Tempo růstu počtu obyvatel ve světě dnes dosahuje průměrně 1,7 procenta, tzn. že populace se zdvojnásobí každých 41 let. Každý den přibývá necelých 300 tisíc lidí, každý rok se tak počet obyvatel planety zvýší o více než 90 miliónů. V roce 1971 měla planeta 3,7 miliardy lidí, v roce 1997 už 5,8 miliard, dnes je to přes 6 miliard.
Problém přelidnění poněkud zastírá dojem, že na ně nikdo neumírá. Když počátkem 70. let vlna tsunami zaplavila část pobřeží v Bangladéši, brali to lidé tak, že příčinou desetitisíců mrtvých byla vlna, ne husté osídlení na nevhodném místě. Potravinový problém je také velmi závažný a nejvíce viditelný. Hladomory a podvýživa v Africe a na dalších kontinentech zpochybňují všechny úspěchy naší civilizace. Kterýkoliv člověk na naší planetě má právo požadovat alespoň potraviny a věci nutné k přežití. Povinností lidí žijících v materiální zabezpečenosti je jim tyto věci poskytnout (je otázka, jestli není správné jim tyto věci poskytnout i násilnou cestou, proti vůli bezohledných vládců, kteří obyvatelstvo do bezprostředního ohrožení života hladem přivedli).
Dnes žije na Zemi asi 500 miliónů opravdu zabezpečených lidí s přebytkem potravin v Evropě, severní Americe, Austrálii a dalších rozvinutých oblastech. Na druhé straně žije na Zemi i asi miliarda lidí podvyživených, kteří nemohou dosáhnout plného fyzického zdraví. Tito lidé jsou negativně poznamenáni, včetně budoucích generací. Děti, které do věku pěti let trpí silnou podvýživou, mívají menší IQ. Hladem nejpostiženější jsou oblasti jihovýchodní Asie. Afrika je jediný kontinent, který od roku 1970 nevyrábí dostatek potravy pro svou výživu. Během hladomoru v Africe v roce 1973 poprvé v moderní době svět jako celek neměl dostatek potravin pro svou výživu, i kdyby byla rovnoměrně rozdělena. Tato situace se opakovala i v osmdesátých letech.

Řešení problému
Stejně jako příčinou přelidnění je chudoba, vyřešit tento problém může trvale udržitelný rozvoj v neindustrializovaných zemích a přijatelné materiální zajištění. Zatím všechny země, které překonaly demografickou vlnu (klesala úmrtnost, porodnost klesala jen mírně nebo zůstala stejná), svědčí o tom, že křivka růstu populace se láme při dosažení ročního hrubého domácího produktu ve výši asi 1 000 amerických dolarů na obyvatele. Přitom to není nikterak vysoká částka. Země, které dosáhnou této úrovně, si mohou dovolit sociální zajištění pro staré lidi, obyvatelé jsou zpravidla gramotní a svým dětem chtějí dopřát vzdělání. Rodiče touží mít méně dětí, aby jim mohli dopřát slušné materiální zabezpečení a vzdělání. Sami nejsou ochotni věnovat veškerý svůj čas jen práci a dětem, zájmy se rozšiřují. Většina obyvatel nepracuje v zemědělství a ti, kteří zde zaměstnáni jsou, nemusí nutně využívat levnou pracovní sílu svých dětí.





Hodnocení: (hodnotilo 113 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info