Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Čtvrtohory

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > Čtvrtohory
 
Titulek: Čtvrtohory
Datum vložení: 28.4.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Čtvrtohory jsou posledním a současně nejmladším geologickým obdobím v historii naší planety. Toto období začalo před přibližně 2,6 miliony let a trvá dodnes, navazuje na třetihory. Čtvrtohory jsou pozoruhodné svým vlivem na tvorbu současného krajinného reliéfu a biologickou diverzitu na Zemi. V tomto referátu se podíváme na klíčové rysy a události čtvrtohor a jak ovlivnily život na naší planetě.

Ledové věky a klimatické změny - dělení čtvrtohor:

Čtvrtohory jsou charakterizovány periodickými změnami klimatu a výskytem ledových dob, které se střídaly s meziledovými obdobími. Během ledových dob docházelo k rozšíření ledovcových čepic a ledových polí na severních i jižních polárních oblastech a způsobovaly snižování hladiny moří. Naopak v meziledových obdobích se klima oteplovalo a ledovce ustupovaly. 

Čtvrtohory se dělí na dvě hlavní epochy, které jsou označovány jako pleistocén a holocén. Pojďme se podrobněji podívat na tyto epochy:

Pleistocén

  1. Pleistocén začal před přibližně 2,6 miliony let a trval až do před 11 700 lety. Tato epocha je známá jako období ledových dob, kdy se střídaly období zalednění s meziledovými obdobími. Během ledových dob docházelo k rozšíření ledovcových čepic na severním a jižním pólu a některé části Země byly pokryty obrovskými ledovci.

Jedno z nejslavnějších zalednění bylo tzv. Würmské zalednění, které postihlo Evropu, Asii a Severní Ameriku. V meziledových obdobích docházelo k oteplování klimatu a ustupování ledovců, což mělo vliv na formování současné krajiny.

Holocén

  1. Holocén je obdobím, které začalo před přibližně 11 700 lety a trvá dodnes. Je známé jako období meziledového teplejšího klimatu, kdy ledovce ustupovaly a klima se stabilizovalo. Většina geologických a biologických procesů, které probíhaly v této době, jsou v podstatě pozorovatelné v současnosti.

Holocén zahrnuje období, kdy se člověk začal usazovat a rozvíjet zemědělství. Zároveň je to období, kdy se začaly formovat první civilizace a lidská populace začala výrazněji ovlivňovat životní prostředí.

Formování současné krajiny:

Vývoj ledovcových období a meziledových epoch měl zásadní vliv na formování současné krajiny. Během ledových dob docházelo k erozi povrchu ledovci a ledovými řekami, což vedlo k vytváření údolí, jezer a řek. Některé hory, jako například Alpy a Himálaje, jsou výsledkem zvedání zemské kůry vlivem tlaku ledových čepic.

Evoluce života:

Čtvrtohory byly pozoruhodné svým vlivem na evoluci života na Zemi. Během meziledových období docházelo k migraci živočichů na různé kontinenty, což vedlo k vytváření nových druhů a diverzitě života. V některých oblastech se vyvinuly unikátní ekosystémy, které jsou charakteristické pro danou lokalitu.

Vývoj moderního člověka:

Čtvrtohory jsou obdobím, kdy se objevili první předkové moderního člověka. Hominidé začali rozvíjet nástroje a lovitské techniky, což mělo zásadní vliv na jejich přežití a adaptaci v různých prostředích. Postupně se vyvinuli další druhy hominidů, až nakonec přišel Homo sapiens - moderní člověk.

Vliv člověka na životní prostředí:

Jedním z nejvýznamnějších aspektů čtvrtohor je vzestup Homo sapiens a jeho vliv na životní prostředí. V důsledku činnosti moderního člověka došlo ke značným změnám v krajinném reliéfu, odlesňování, znečištění vod a ovzduší a globálnímu oteplování. Člověk je tak klíčovým aktérem současného globálního klimatického a environmentálního problému.

Závěr:

Čtvrtohory představují poslední kapitolu v geologických dějinách Země. Ledové věky, formování současné krajiny, evoluce života a vliv člověka na životní prostředí jsou klíčovými rysy tohoto období. Studium čtvrtohor nám pomáhá lépe porozumět historii naší planety a jejím geologickým i biologickým procesům. Je také důležité si uvědomit, že člověk hraje v současném období čtvrtohor rozhodující roli a má zodpovědnost za zachování a ochranu životního prostředí pro budoucí generace.






Hodnocení: (hodnotilo 298 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info