Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

New Orleans

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > New Orleans
 
Titulek: New Orleans
Datum vložení: 19.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
New Orleans se vzpamatovává z Katriny-nejsilnějšího hurikánu od roku 1969, kdy, město zpustošil hurikán Camille a usmrtil 141 lidí.
Kvůli Katrině museli být evakuovány stovky tisíc lidí do bezpečí-bohužel, někteří neuposlechli výzvy úřadů a zůstali ve svých domovech, nebo ucpaní všech šesti proudů dálnice vedoucí z města je donutilo vrátit se a ubednit se ve svých domovech. Ti bez aut byli odváženi autobusy, ale staly se i otřesné případy-např. domov důchodců, plný nemohoucích lidí-jeho ředitelka tvrdila, že mají dostatečné zásoby jídla, pitné vody i generátor na výrobu elektřiny, ale nakonec došlo k zatopení a všichni utonuli.
Katrina se řítila mexickým zálivem ve čtvrtém, z pěti možných stupňů měření hurikánů. Poničila zde několik ropných vrtů, ale naštěstí, před dosažením pobřeží Luisiany a New Orleans, zeslábla na třetí stupeň a nenadělala tak, tak obrovské škody na majetku a životech, i když i tak byli vysoké.
Katrina udeřila v pondělí-brala s sebou střechy, auta, i celé domy, stožáry elektrického vedení, vyvracela stromy, ale hlavně poškodila hráze, chránící New Orleans před povodněmi-bohužel bylo zaplaveno okolo 70% města-mezi tím i francouzskou čtvrť. Ti co zůstali ve svých domovech-posléze vyplavených-se neměli kam ukrýt a tak čekali na střechách svých domů na záchranářské vrtulníky. Ti nejchudší se ještě před zaplavením schovali do stadionu Superdome, kde žili za katastrofálních podmínek-toalety přeplněné a nedostačující pro 30 000 lidí,kteří nejen to, trpěli i nedostatkem pitné vody a jídla-někteří proto páchali sebevraždu skokem ze střechy stadionu.
Po celém New Orleans bylo zatím nalezeno-doufejme že je to konečné číslo-1100 obětí, rozkládajících se za velkého tepla a vlhka v jimi zamořené vodě-bylo tak nebezpečí vzniku epidemií střevních, i nebezpečnějších nemocí.
New Orleánští policisté byli na celou situaci několik dní sami a několik z nich spáchalo sebevraždu kvůli otřesným podmínkám a obrovskému tlaku na psychiku. Než přijela Národní garda a armáda bylo střílení po ulicích a rabování na denním pořádku a samotní tuto situaci nemohli zvládat,
Prezident Bush přiznal svou i chybu celého jeho kabinetu kvůli pomalé reakci na vzniklou situaci. Vyslání Národní gardy proběhlo až po několika dnech a po nátlaku novinářů i prezident Bush ukončil o 2 dny dříve svou dovolenou a přijel se podívat na spustošené New Orleans.
Odčerpávaní vody bude trvat ještě několik měsíců a návrat obyvatel se kvůli nové hrozbě-hurikánu Rita-také o několik týdnů zpozdí. Je obava že Rita poškodí, již Katrinou poničené, hráze a dojde k zaplavení celého města-statika domů je již natolik poničena, že bude muset být strhnuta téměř polovina New Orleans a škody se odhadují, ještě před příchodem Rity, na 20 mld. dolarů.
Doufejme že Rita nenapáchá další velké škody a nedokoná tak zkázu způsobenou hurikánem Katrina.





Hodnocení: (hodnotilo 48 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info