Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Velikonoční Ostrovy

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Velikonoční Ostrovy
 
Titulek: Velikonoční Ostrovy
Datum vložení: 26.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
VELIKONOČNÍ OSTROVY

Rozloha : 117 km2
Počet obyvatel: 2 770
Hlavní město: Hanga Roa
Oficiální název (český): Velikonoční ostrov
Oficiální název (originální): Isla la Pascua, Rapa Nui

Ostrov ve východní části Polynésie v Tichém oceánu. Osídlen polynéským obyvatelstvem již v polovině prvního tisíciletí. Roku 1722 objeven nizozemskými mořeplavci. Původní obyvatelstvo bylo zdecimováno kmenovými válkami v 17. a 18. století a otrokářskými nájezdy v 19. století. Na jeho civilizaci upomínají obří kamenné sochy moai a nápisy na dřevěných destičkách v místním obrázkovém písmu (rongo rongo). Roku 1888 byl ostrov anektován Chile.


ZÁHADNÉ SOCHY (MOAI)
Víme jen kde sochy vznikly - v lomu na úpatí kráteru Rano Raraku dokonce ještě jedna nedokončená a od skály úplně neodtesaná moai leží. Celkem jich rapanujci vztyčili asi 300. Daleko víc jich zůstalo v lomu nebo na cestě na svá kamenné plošiny ahu, z nichž měly zhlížet do vnitrozemí ostrova. Dnes stojící moai byly znovu vztyčeny během 20. Století.
Kromě neobvyklého tvaru – nemají nohy, tělo je jen naznačeno a nejpropracovanější je hlava – na některých moai zaujme „klobouk“ pukao z červené horniny. Podle nejvíce přijímané teorie nejde o klobouk, ale styl účesu, který se na Rapa Nui nosil v dobách vzniku posledních soch.





Hodnocení: (hodnotilo 249 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info