Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Africké národní parky

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Africké národní parky
 
Titulek: Africké národní parky
Datum vložení: 5.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Afrika žila svým svébytným životem. Existovaly dobře organizované, mocné říše, existovala příroda, velmi málo ovlivněná člověkem a plně vyvážená. Poměrně nízká hustota osídlení nemohla nijak vážně ohrozit africkou přírodu a ta se tak zachovala prakticky neporušená až do počátku minulého století, kdy byl africký kontinent postupně Evropou objevován.
Nesmírné bohatství zvířeny, zejména velikých savců, dalo vznik novému „sportu“ – loveckým výpravám do Afriky.
Koncem minulého století již bylo ochuzení přírod tak patrné, že se objevily první myšlenky ochrany africké přírody. A tak již v roce 1898 vzniklo první chráněné území – nynější Krugerův národní park. Úbytek zvěře se však nezastavil. Příčin je několik:
- množství obyvatel vzrůstá,a tím rostou i nároky na nová pastviště, pole a původní savana je ničena
- domorodé zbraně (luky, oštěpy) nemohly vážněji ohrozit zazvěření většiny oblastí, jenomže nástup poloautomatických a automatických pušek s dalekým dostřelem způsobil pohromu
- člověk zažene do volné přírody svůj velmi málo výkonný skot – ten spotřebuje jen určitou část zeleně a ostatní rozdupe, poruší strukturu drnu – po krátké době je z kvetoucí savany poušť a lidé ženou svá stáda dále ničit krajinu
Národní parky a rezervace mohou mít naději na úspěch jen tehdy, je-li jejich funkce zajištěna trvale, bez přerušení.
Velký problém v Africe je pytláctví – často jsou žirafy nebo zebry zabity jen kvůli ocasu. Cenná kořist je i slon nebo nosorožec – slonovina a rohy jsou často pašovány do zahraničí, většinou do Hongkongu a pak do Číny. Za jednu noc zabijí pytláci 5 – 6 slonů, hlavně kvůli klům. Maso se použít nedá, protože pytláci často používají starodávné otrávené šípy. Když ale chtějí zvíře zabít pro maso, používají jinou technologii při namáčení šípů do jedu. Na menší šelmy se zřizují lapací jámy, ve kterých se zvěř chytí za krk do oka, jakmile se pokusí uchopit nastražené vnadidlo.
Největší africký národní park je Etosha, který má rozlohu 65 000 km2 a leží v JZ Africe, potom park Kafue – má rozlohu 22 403 km2 a leží v Zambii a třetí největší národní park je Tsavo, který má rozlohu 20 600 km2 a leží v Keni.





Hodnocení: (hodnotilo 118 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info