Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Tichý Oceán se otepluje

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Tichý Oceán se otepluje
 
Titulek: Tichý Oceán se otepluje
Datum vložení: 20.5.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Tichý oceán se otepluje, ryby a ptáci umírají hlady

Abnormálně vysoké teploty v Tichém oceánu způsobily kolaps potravního řetězce podél západního pobřeží Severní Ameriky. Populace mořských ryb a ptáků poklesly na rekordně nízkou úroveň. Vědci se obávají, že globální oteplování začalo nenapravitelně poškozovat život v oceánech.

Teplota vody v severovýchodní části Tichého oceánu se v letošním roce dramaticky zvýšila a dostala se 5 až 7 stupňů Celsia nad normál. Je to naprosto mimořádná situace. "Za posledních 50 let se to nikdy nestalo," konstatoval Bill Peterson, oceánograf z amerického Národního úřadu pro oceány a atmosféru (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) se sídlem v oregonském Newportu.

Pokud by byl podobný vývoj zaznamenán o něco jižněji, byl by to jeden z charakteristických příznaků klimatického jevu El Niňo.

Podél západního pobřeží severoamerického kontinentu vanou obvykle na jaře a v létě větry, které ženou teplejší povrchové vody pryč od pevniny. Díky tomu se k hladině dostávají chladné spodní vrstvy vody bohaté na živiny, bez nichž se neobejde fytoplankton (mikroskopické rostliny). Na fytoplanktonu je závislý zooplankton (mikroskopičtí živočichové). Zooplankton je základním jídelníčkem ryb. A ryby jsou zdrojem potravy pro mořské ptáky a savce. Není třeba dlouze popisovat, co se stane, když větry zeslábnou a potravní řetězec se zhroutí. Bohužel právě k tomu letos došlo. Množství fytoplanktonu pokleslo o 75 procent. Americké pobřeží od Kalifornie přes Oregon a Washington až po kanadskou Britskou Kolumbii pokrylo obrovské množství uhynulých mořských ptáků. Testy prokázaly, že ptáci zemřeli hladem.

"Nenacházeli dostatek jídla, tak spotřebovávali energii ze svalů, jater a tělesného tuku," vysvětlila Hannah Nevinsová z kalifornských Námořních laboratoří v Moss Landing (Moss Landing Marine Laboratories, MLML). Bezprecedentní katastrofa zdecimovala populace kormoránů, alkounů a dalších druhů mořských ptáků. Stejně tragické důsledky byly pozorovány u četných druhů ryb, například u lososů a ropušnic.

S dalším oteplováním se bude situace zhoršovat. Pokud se vývojový trend v příštích letech potvrdí, lze očekávat fatální důsledky pro celý ekosystém. "Oceány se obecně oteplují a všechno nasvědčuje tomu, že nás čekají divné časy," posteskl si profesor Ronald Neilson z Oregonské státní univerzity.





Hodnocení: (hodnotilo 130 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info