Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Budapešť

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Budapešť
 
Titulek: Budapešť
Datum vložení: 20.11.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Budapešť je hlavním městem Maďarska. Leží na řece Dunaj, nachází se ve výšce 105 m n.m. a má přibližně 2 miliony obyvatel. Její současná rozloha činí 525 km čtverečných.
V 1.-4. století se na území dnešní Budapešti nacházelo římské město. V 10. století byl založen hrad Budín a okolo něj vzniklo stejnojmenné město, které se stávalo častým válečným cílem tureckého vojska.
Od 18. století se rychleji rozvíjela levobřežní část města (Pešť), která se r. 1867 stala hlavním městem Uher. V roce 1872 se obě části spojily a vzniklo město Budapešť.
Ve městě se nachází několik univerzit, nejstarší byla založena r.1635 v Pešti a v r.1745 byla přeložena do Budína.
Současná Budapešť je politickým, kulturním a hospodářským centrem státu. V Budapešti se soustřeďuje 45% procent průmyslové výroby celého Maďarska, hlavně strojírenství. Budapešť je důležitou dopravní křižovatkou, nachází se zde mezinárodní letiště Ferihegy a několik větších vlakových nádraží.





Hodnocení: (hodnotilo 43 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info