Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Olomouc, střední Morava, Jeseníky

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Olomouc, střední Morava, Jeseníky
 
Titulek: Olomouc, střední Morava, Jeseníky
Datum vložení: 14.2.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Olomouc, střední Morava, Jeseníky
Hlavní město: Olomouc
Rozloha: 5 267 km²
Počet obyvatel: 639 033 (06/2005)
Hustota osídlení: 121 obyvatel/km²
Nejvyšší bod: Praděd (1 491 m)
Přírodní podmínky
Průměrná nadmořská výška klesá od severu k jihu. O nejvyšší moravské pohoří Hrubý Jeseník (Praděd, 1 491 m) se kraj dělí se sousedním Moravskoslezským krajem; po hřebeni Jeseníků také vede stará zemská hranice mezi Moravou a Slezskem. Západ a jihozápad kraje pokrývají výběžky Českomoravské vysočiny, na východní hranici se zvedají Oderské vrchy. Jihovýchodní část kraje vyplňují úrodné nížiny na Hané.
Od severu jihu krajem protéká řeka Morava, do jejíhož povodí patří většina území kraje. Morava se vlévá do Dunaje, který její vody odvádí do Černého moře. Okrajové části kraje na severu (za hradbou Jeseníků) a severovýchodě odvodňuje řeka Odra do Baltského moře.
V Olomouckém kraji leží nejhlubší propast v Česku, Hranická propast (−274,5 m). Zajímavé přírodní oblasti jsou Litovelské Pomoraví, přírodní park Sovinecko a Velký Kosíř. Oderské vrchy a Nízký Jeseník jsou plné hustých lesů a meandrujících potoků.
Historie
Kraj jako vyšší územně správní celek České republiky vznikl v roce 2000.
Olomouc v minulosti soupeřila s Brnem o vedoucí postavení na Moravě. Už za Přemyslovců byla Morava rozdělena na úděl Olomoucký, Brněnský a Znojemský. Později se Brno stalo sídlem moravských zemských stavů, ale i potom se stavy scházely střídavě v Olomouci a Brně.
Komunistickou reformou z roku 1948 pak s účinností od 1. ledna 1949 zaniklo členění na země a vznikl Olomoucký kraj, který byl výrazně větší než moderní Olomoucký kraj. 1. července 1960 pak byl tento kraj na základě další reformy rozdělen mezi kraj Severomoravský, Jihomoravský a Východočeský. Kraje Jihomoravský, Severomoravský a Východočeský pak existovaly až do roku 1999. A další reformou pak roku 2000 vzniká z částí území Jihomoravského a Severomoravského kraje moderní Olomoucký kraj. Olomouc je také sídlem arcibiskupství, spravujícího zhruba celou Moravu a České Slezsko.


Doprava
Ze západu na východ krajem prochází český "hlavní železniční tah" z Prahy přes Pardubice, Zábřeh, Olomouc, Přerov, Hranice na Moravě a dále na Ostravsko a na Slovensko či do Polska. Dálniční tah spojuje Olomouc s Brnem na jihu, pokračování na severovýchod do Ostravy ještě není hotové.

Věda a vzdělání
Olomouc je sídlem univerzity Palackého, která byla založena v roce 1576.

Vodstvo:Morava, Bečva,Oskava,Opava
Srážky:500-1000 mm





Hodnocení: (hodnotilo 88 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info