Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Pohoří Kilimandžáro

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Pohoří Kilimandžáro
 
Titulek: Pohoří Kilimandžáro
Datum vložení: 9.4.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Název „Kilima Njaro“ pochází ze svahilštiny a prý ho vymysleli nosiči. Znamená „zářící/blyštící horu“. Nejvyšší bod Kilimandžára nese název „Uhuru peak“. Jeho název byl vymyšlen prvním prezidentem Tanzánie a znamená to „vrchol svobody“.
Kilimandžáro je nejvyšším místem na africkém kontinentu – tzv. „střecha Afriky“. Patří mezi nejvyšší vrcholy světa, na které se dá prý relativně snadno vylézt bez potřeby znalosti horolezectví. Výstup na vrchol patří mezi nejkrásnější trekingové trasy světa. Na jeho vrcholu jsou ledovce, které leží skoro na rovníku. Jedná se též o nejvyšší místo na zemi, kde je telefonní signál.
Ve spodní části se nachází tropický deštný les, který přechází v deštný les, keře a vřesoviště, alpínské louky a nakonec v alpínskou poušť. Svou důležitou roli v chodu počasí hraje i relativní blízkost Indického oceánu, odkud vanou silné a převládající větry. Na vrcholu mohou dosáhnout teploty běžně až -20°C, přesto je vrchol většinou bez mraků. Naopak oblasti pod 4000m n.m. jsou často zahaleny hustou oblačností a srážky jsou časté především v odpoledních hodinách. Výše může padat sníh či kroupy, dole prší. Tanzánci říkají, že Kilimandžáro je spíš hora mraků . Bez oblačnosti je opravdu jen pár dní v roce.
Kilimandžáro je sopečného původu a poslední známá erupce proběhla asi před 100 tisíci lety, kdy se láva vylila v oblasti vnitřního kráteru a „Ash pitu“. Považuje se za spící sopku. Poslední velký sesuv na Kilimandžáru vytvořil oblast známou jako Western Breach.
Kilimandžáro se skládá ze tří navzájem spojených kuželů Kibo, Mawensi a Shira. Kibo je z nich nejvyšší a nejmladší, Mawensi (5 149 m n.m.) naopak nejstarší. Nejnižší je Shira (3 962 m n.m.).
Celý masiv leží v národním parku Park, který začíná a má plochu 755 km2. Park Kilimanjaro National v nadmořské výšce 2700m, byl založen již v roce 1973, ale oficiálně byl otevřen až v roce 1977. Původně byl od roku 1921 chráněn pouze tropický deštný les. Dříve se lesy Kilimandžára rozkládaly od nadmořské výšky 1800m n.m., ale v současné době jsou lesy až ke hranicím národního parku zcela přeměněny na plantáže a pole.





Hodnocení: (hodnotilo 36 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info