Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Český sever

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Český sever
 
Titulek: Český sever
Datum vložení: 20.9.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Turistický region Český sever zahrnuje čtyři turistické oblasti: Máchův kraj, Lužické hory a Ještědský hřbet, Frýdlantsko, Jizerské hory. Součástí regionu jsou dvě chráněné krajinné oblasti Jizerské a Lužické hory a Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny – největší bukový komplex v Čechách. Jizerské hory jsou ideální pro zimní sporty, především pro běžecké lyžování. Nachází se zde Jizerská magistrála, která nabízí 75 km upravených běžeckých tratí. Lužické hory nabízí řadu cyklistických a běžeckých tras. Lidová architektura, typická pro tento region, dala vzniknout několika vesnickým památkovým rezervacím a vesnickým památkovým zónám. V regionu je možné navštívit mnoho hradů a zámků, např. Bezděz, Frýdlant nebo hrad Houska. Množství skláren připomíná bohatou sklářskou tradici, jejíž kořeny sahají až do středověku. K nejdůležitějším městům v regionu patří Liberec a Jablonec nad Nisou.
Máchův kraj
Od lesnatých skalních údolí Kokořínska přes zámek v Zákupech a hluboké lesy, prosvětlené hladinou Máchova jezera, až k městu Česká Lípa s fragmenty původního středověkého vodního hradu – v Máchově kraji je krásně v každém ročním období. Kouzelná oblast rozmanitých přírodních scenérií, starobylých hradů a skalnatých údolí přitahuje odjakživa snílky a romantiky; nejedno místo v oblíbené oblasti v době prázdnin a bezstarostných dovolených by mohlo vyprávět napínavé příběhy z historie. Čelní představitel českého literárního romantismu básník Karel Hynek Mácha (1810–1836) si zdejší kraj oblíbil natolik, že právě sem, do Doks a na hrady Bezděz, Berštejn a Ralsko, umístil děj svého nejznámějšího díla, básně Máj. Místní se svému básníkovi odměnili; Velký rybník byl přejmenován na Máchovo jezero. Od roku 1961 celá oblast nese básníkovo jméno – Máchův kraj. Ovšem nejen pro romantiky je zdejší kraj rájem. Stále více lidí nachází oblibu v cykloturistice, a právě pro ně má oblast Máchova kraje připraveny stovky kilometrů cyklotras a desítky naučných stezek. Ti zdatnější najdou v lesích i terén vhodný pro divoké jízdy na horských kolech. Příznivcům vody a vodních sportů nabízí kraj několik vodních ploch nejen ke koupání. Ve Stráži pod Ralskem si jízdu na vodních lyžích či wakeboardech mohou vyzkoušet malí i velcí odvážlivci. Stráž je spolu s Mimoní ideálním nástupním místem pro vodáky, kteří našli odvahu sjet řeku Ploučnici. Skalní městečka ukrytá mezi jehličnatými stromy v bývalém vojenském prostoru jsou ideálním místem pro horolezce. V převážně lesnaté krajině si na své přijdou také houbaři.

Lužické hory a Ještědský hřbet
Minulost na vás v této horské oblasti dýchá na každém kroku, třeba při pohledu přes křehké sklo vzácných lustrů z Kamenického Šenova. Jejich třpytivé odlesky jako by prozářily celé okolí, v minulosti území neprostupných pohraničních hvozdů, dnes kulturní krajinu citlivě formovanou lidskýma rukama. Někde se však příroda dosud zkrotit nenechala; vlídné linky Lužických hor střídají bizarní tvary pískovcových skal, souvislé lesy přecházejí v pestré podhorské louky s množstvím remízků. Milovníci přírodní turistiky si tady na severu přijdou na své. Uklidňující zeleň si vychutnáte zejména při toulkách po Ještědském hřebeni, kdy se před vámi otevírají daleké výhledy na libereckou kotlinu s pozadím Jizerských hor, Krkonoš, Podještědí a Máchova kraje. Klid dýchá i z kamenných kostelů, klášterů a hradů. A nesmíme zapomenout na ještě jednu nepřehlédnutelnou cestu, putování ve stopách svaté Zdislavy z Lemberka do Jablonného v Podještědí.

Frýdlantsko
Svébytná oblast na samém konci Čech. Území, na němž se střetávají kultury lužickosrbská s německou a českou. Odlehlý kraj s chladnějším podnebím severních oblastí, jehož historie sahá do dávných časů – to všechno je Frýdlantsko. A ještě mnohem více: oblast si žárlivě střeží své specifikum; místní obyvatelé s oblibou zdůrazňují, že když se Frýdlant pyšnil hradbami, po dnešních velkých městech v okolí nebylo ani památky. Ať tak či onak, Frýdlantsko představuje jedinečnou mozaiku polí, luk, lesů a alejí starých stromů, starobylých měst, obcí a osad. Jsou tu patrné stopy typicky pečlivého německého hospodaření; najdete tu obří hrázděné stavby, důkladné statky, majestátní stodoly, vesnice často dlouhé několik kilometrů, rozložené podél údolních potoků, pískovcové náhrobky dávných lenních pánů. Pro návštěvníky se tu rovněž otvírá severní vstupní brána do působivých partií Jizerských hor, které Frýdlantský výběžek oddělují od ostatních turistických oblastí.

Jizerské hory
Jizerské hory rozkládající se na severu Čech patří k nejkrásnějším turistickým oblastem v Čechách. Hory jsou krásné v každém období, ale nejvíce turistů sem přijíždí v zimě za lyžováním. K nejznámějším skiareálům patří Tanvaldský Špičák, Bedřichov, Hrabětice. Pro běžkaře je každoročně upraveno více než 100 km běžeckých tras, na kterých se také koná závod „Jizerská 50“. Náhorní planina Jizerských hor vybízí v létě k výletům pěší, cyklisty, ale i vozíčkáře a dokonce i maminky s kočárky. Vyznavači in-line bruslení si také přijdou na své. Na svých toulkách malebnou krajinou jistě neminete některou z mnoha rozhleden, odkud máte možnost ocenit krásné výhledy. V létě můžete odpočívat u některého z přírodních koupališť. Ani v případě špatného počasí se u nás nudit nebudete – zajděte si třeba do muzea nebo galerie, kde se dozvíte mnoho zajímavého o tradici sklářství v Jizerských horách. Můžete se také zúčastnit exkurze do sklářské výroby nebo zkusit vlastnoručně vyrobit korálky. Nabízí se tu i spousta další zábavy – zoologická a botanická zahrada, aquapark, nově otevřená bobová dráha a další.


I. TURISTICKÉ ATRAKTIVITY REGIONU

I.1. CO MUSÍ KAŽDÝ NÁVŠTĚVNÍK VIDĚT A ZNÁT?

Bezděz
Gotický hrad nechal v letech 1264–1278 postavit Přemysl Otakar II. V roce 1279 zde byl vězněn Václav II. a jeho matka královna Kunhuta. Po bitvě na Bílé hoře se majitelem hradu stal Albrecht z Valdštejna. Ten nechal hrad přestavět na klášter. V roce 1778 byl klášter zpustošen a v roce 1785 jej Josef II. nechal definitivně zavřít. Poté začal hrad pustnout. Stal se inspirací pro mnoho umělců.


Ozubnicová železnice Tanvald – Harrachov
Jediná ozubnicová železnice České republiky představuje jedinečnou kulturní a technickou památku. Vlaky na této trati kdysi překonávaly několik set metrů převýšení a na nejstrmějším úseku z Tanvaldu do Kořenova proto využívaly ozubnici. Na trati se pořádají příležitostné nostalgické jízdy.
Mnohem více informací o tomto regionu najdete na www.turistevitani.cz Poznejte regiony České republiky, kde si můžete celý referát o 33 stranách stáhnout.





Hodnocení: (hodnotilo 19 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info