Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Vodsto ČR

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Vodsto ČR
 
Titulek: Vodsto ČR
Datum vložení: 21.5.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Česká republika leží na hlavním evropském rozvodí, které rozděluje území státu do tří úmoří – úmoří Severního moře (povodí Labe), úmoří Černého moře (povodí Moravy) a úmoří Baltského moře (povodí Odry). Řeky ČR jsou napájeny dešťovou vodou a sněhem. Nejvyšší stav vodních toků je v jarních měsících v období tání sněhu.


Jezer je v ČR málo. Většina je ledovcového původu (na Šumavě Černé, Čertovo a Plešné) . Tato jezera vznila v dávných dobách táním ledovce, který pokrýval část Šumavy. Největší a také nehlubší je Černé jezero s plochou 18,47 ha, objemem 2,8 mil. m a hloubkou 39,8 m).


Další součástí vodstva ČR jsou přehrady – uměle vytvořené vodní nádrže v údolí řeky. Mají význam pro výrobu elektrické energie, jako zdroj pitné a užitkové vody, jsou ochranou proti povodním a také slouží k rekreaci. Nejznámější jsou tyto vodní nádrže : Lipno (49 km ), Orlík (27 km ), a Slapy . Tyto tři nádrže jsou na Vltavě. Na Moravě jsou Dalešice (na Jihlavě) a Vranov (na Dyji).


Velkou tradici má české rybníkářství, největší rybníky jsou v jižních Čechách na Třeboňsku (Rožumberský a Horusický). Nejvíce rybníků bylo založeno v 16. století jako uměle vytvořené vodní nádrže v údolí řeky. Slouží většinou k chovu ryb.


Podzemní vody – největší zásoby jsou na území České tabule (tj. v povodí řeky Labe). Prameny jsou využívání pro zásobování pitnou vodou).


Česká republika je bohatá na minerální podzemní vody – dělí se na chladné (do 25 stupňů C) , teplé ( do 50 stupňů C) - Teplice, Jánské lázně a Velké Losiny a horké (nad 50 stupňů C) – Karlovy Vary. Tato voda se využívá k léčebným účelům.


Voda se čistí v čistírnách odpadních vod. Mnohé z nich nedostačují bohužel svou kapacitou nebo jsou technologicky zastaralé. K nejvíce postiženým tokům patří tok řeky Bíliny, Vltavy a Labe.






Hodnocení: (hodnotilo 4 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info