Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jaderné zbraně

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Ostatní > Jaderné zbraně
 
Titulek: Jaderné zbraně
Datum vložení: 6.12.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jaderná velmoc:
Jaderná velmoc je země, která disponuje jadernými zbraněmi, a je schopná je vyrábět. Země patřící do tohoto tzv. jaderného klubu tím typicky získávají vyšší prestiž a význam v mezinárodní politice.

Jaderná bomba byla vyvinuta jako několika roční práce fyziků, matematiků, chemiků a podpůrné skupiny techniků a dělníků mnoha národností žijících ve Spojených státech za druhé světové války.

Později se jadernou zbraň podařilo získat též Velké Británii, Sovětskému svazu, Francii, Číně, Indii a Pákistánu a podle všeho ji vlastní i Izrael, který se k tomu ovšem odmítá oficiálně vyjádřit. Severní Korea se k vlastnictví jaderných zbraní přiznala 10. února 2005. O výrobu jaderné zbraně se pokoušely i další státy, zřejmě se ji pokouší vyrobit Irán. Některé země svůj jaderný program zastavily či zrušily na základě smluv o nešíření jaderných zbraní; Jihoafrická republika se rozhodla své jaderné zbraně zničit. Některé státy východní Evropy získaly následkem rozpadu Sovětského svazu jaderné zbraně, většinou je však předaly zpět Rusku.

Proč: Závod o využití atomové energie k válečným účelům začal ještě těsně před druhou světovou válkou.Německo se snažilo vytvořit různé mocné zbraně, které by armádě daly výhodu nad protivníkem, avšak tvrdý nacistický režim přiměl mnoho skvělých vědců k útěku do USA.Tam se v průběhu války vzhledem k hrozbě německé armády rozhodli podpořit mnoha dolary projekt Manhattan, což byl kódový název projektu jaderné bomby.Jak válka pokračovala, závod o bombu nabíral na váze a spojenecké letectvo a různé odbojové organizace se často zaměřovaly na objekty důležité pro jaderný program,aby ve výzkumu bomby byly spojenci dál než protivník.

Řešení: Jaderné velmoci by měli přistoupit na stejné řešení jako Jihoafrická republika,která své jaderné zbraně zničila.Všechny státy by měli přistoupit na jiné,nedestrukční řešení.

Nagasaki je japonské přístavní město, které má 447 419 obyvatel (údaj z roku 2004). Nagasaki bylo druhým městem, na které byla v průběhu 2. světové války svržena atomová bomba. 9. srpna 1945 bylo jako primární cíl pro svržení atomové bomby vybráno město Kokura, ale pilot se kvůli mrakům rozhodl svrhnout bombu na záložní cíl, kterým byly průmyslové zóny v okolí Nagasaki. Možná právě proto byl výbuch méně ničivý než v Hirošimě, přestože byla použita mnohem silnější bomba. Ztráty na lidských životech se pohybovaly okolo 40 tisíc obětí po nehodě a další nezjištěný počet v následujících letech.

Hirošima má 1,14 milionu obyvatel (odhad 2005).Toto město smutně proslulo historicky prvním užitím atomové bomby dne 6. srpna 1945. Město Hirošima bylo zvoleno jako primární cíl ze strategických důvodů, jelikož se jednalo o městskou průmyslovou oblast, že se nacházelo v příhodné lokalitě.Při explozi atomové bomby bylo okamžitě zabito 80 tisíc obyvatel města a z celkového počtu 90 tisíc budov bylo zničeno 62 tisíc.

Princip:
Jaderná bomba funguje tak, že dva kousky obohaceného uranu či plutonia jsou standartní výbušninou vypáleny proti sobě, kde se srazí a začnou řetězovou reakci která vyvolá ničivý výbuch doprovázený radioaktivním zářením.


Následky:
Následkem velké exploze se do atmosféry dostane velké množství popela, úlomků a kouře, které mají za následek pokles teplot a změny klimatu. Vlivem rychlé změny klimatu, dojde nejspíše k vymírání mnohých druhů, které nejsou schopny se rychle přizpůsobit novým teplotám (a radioaktivnímu prostředí).
Mezi jaderné zbraně patří i termonukleární bomby.

Ihned po výbuchu bomby vznikne obrovská, jasná koule ohně.Současně se od epicentra začne šířit tlaková vlna o rychlosti několika stovek kilometrů za sekundu, která začne bořit všechny budovy v dosahu několika kilometrů.Spolu s tím se okolo šíří zhoubné neutronové a gama záření, způsobující oslepnutí a smrtelné popáleniny.Nejhorším důsledkem je zamoření velkého prostoru na několik desítek let následné genetické poškozování například nenarozených dětí avšak také plodin z tohoto území, které mohou působit rakovinu či nádory.





Hodnocení: (hodnotilo 194 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info