Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jiří

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Ostatní > Jiří
 
Titulek: Jiří
Datum vložení: 28.10.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jiří je nejčastější české mužské jméno. V současné době ho nosí zhruba 330 000 Čechů. Za svou četnost vděčí zejména své velké popularitě od 40. do 80. let 20. století. Dnes již tak populární není, ale stále patří mezi deset nejoblíbenějších.

Svátek má 24. dubna, ve světě však většinou již 23. dubna, neboť v českých zemích se 23. dubna slaví svátek svatého Vojtěcha, který svatého Jiří posunul o den později. Tento den (23. dubna) je v některých zemích národním svátkem. Datum 23. dubna pochází z římskokatolického kalendáře, ze kterého však byl Jiří v roce 1969 vyškrtnut. Dnes se v něm však již znovu nachází.

Původ:
Původ jména Jiří není zcela jasný. Podle jedné teorie pochází slovo „Jiří“ z řeckého γεωργός (geórgos), což znamená „vinař“, „pěstitel“, „farmář“, „zemědělec“, „rolník“.

Nabízí se ale také staroslovanský původ. Srovnejte s ruským slovem юркий (jurkij) znamenající „mrštný“, „hbitý“, „obratný“. V tomto případě by ke spodobnění s řeckým γεωργός došlo později.

Je také možné, že se oba původy prolínají.

Statistické údaje:
Následující tabulka uvádí četnost jména v ČR a pořadí mezi mužskými jmény ve srovnání dvou roků, pro které jsou dostupné údaje MV ČR - lze z ní tedy vysledovat trend v užívání tohoto jména:

Rok Četnost Pořadí
1999 331649 1.
2002 328884 1.
2006 321393 1.





Hodnocení: (hodnotilo 8 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info