Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hanuš istr hanuš

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Ostatní > Hanuš istr hanuš
 
Titulek: Hanuš istr hanuš
Datum vložení: 2.2.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Mistr Hanuš. Architekt, který navrhl, sestrojil a postavil Pražský Orloj, který dnes stojí na Staroměstském náměstí v Praze od roku 1490-dodnes. Mistr Hanuš dostal několik nabídek od jiných měst, aby jim také postavil Orloj. Jednoho dne se konšelé začali obávat, že mistr Hanuš bude bohatší než oni. Konšelé si proto najali vrahy, kteří měli Mistra Hanuša zabít. Jednoho dne večer, když Mistr Hanuš seděl u stolu a něco rýsoval, se najatí vrahové pomalu a tiše dostali do jeho domu a později také k Mistru Hanušovi. Ve vhodné chvíli vrahové skočili po Mistru Hanušovi - vypíchli mu oči a řekli: Tak…a už nikomu jinému Orloj nepostavíš. Druhý den šel Mistr Hanuš k radnici a poprosil konšele, aby ho pustili nahoru na orloj, že chce něco na svém Orloji vylepšit. Konšelé Hanuša pustili, jenže místo aby tam něco vylepšil, ho Hanuš pokazil a všelijaká kolečka a řetězy lítala všemi směry od západu k jihu, a Hanuš mezitím vyskočil z okna, protože už pro něho nemělo smysl žít. Orloj stál dlouho na Staroměstském náměstí nefunkční. Později se ale našel někdo jiný, který dal Orloj zase do pořádku a ten stojí na Staroměstském náměstí až dodnes.





Hodnocení: (hodnotilo 90 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info