Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Scannery

Titulek: Scannery
Datum vložení: 22.2.2005

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Scannery

Požadavky na konfiguraci - 80486, 16 MB RAM, rychlý disk, z důvodu, že při skenování se převádí množství dat, např. při rozlišení 300x300 dpi formátu DIN A4 - 26 MB. Doba naskenování je čas od počátku skenování až po vytvoření obrazu na monitoru (v minutách). Barevná hloubka - většinou 24 bitů, pro každou barvu 8 bitů. Základní barvy: červená, modrá, zelená. Barevný skener umí pracovat i černobíle, lze převést do odstínu šedi. Rozhraní - většinou paralelní nebo SCSI. Jelikož se požadavky někdy odlišují, řada výrobců dodává jako součást i hardwarové karty. Softwarové zabezpečení - každý skener má vlastní softwarový balík. Princip:

Obrazová předloha je po řádcích osvětlována a odražené světlo je vedeno přes optický systém k přijímači, který je tvořen senzory, nebo prvky na bázi fotobuněk. Přijímač pak převádí obrazovou informaci na digitální signál a posílá ji dále počítači. CCD - Change Coupled Device (řádkový postup)

Přijímač je složen ze stovek fotobuněk. Elektrický signál je úměrný síle světla, které dopadá na buňku. Signál, který odpovídá jednom pixelu v obraze, je přeměněn na binární číslo. Tmavá místa, která reflektují méně světla, obdrží nízká čísla, opačně pak světlá místa. Standardem je CCD s 256 stupni šedi, nebo stupni světlosti. Pro rozlišení 300x300 dpi na předloze DIN A4 jsou potřebné řádky CCD asi s 2600 prvky. U dražších skenerů (bubnových) se používají fotonásobiče. Jako zdroj světla se většinou používají zářivky. Senzory jsou u černobílých i barevných stejně. U barevných je obrazová předloha snímána třemi různými barvami. Ze tří dílčích skenů pak vznikne výsledný obraz. U stolních:

3 pass postup
1 pass postup
3 pass postup - celá plocha je nasnímána 3x s různými barevnými filtry. Tzv. true color skenery registrují při každém průchodu 8 datových bitů na pixel, tzn. barevná hloubka 24 bitů, zobrazení 16,7 mil. barev. 1 pass postup - je rychlejší, předloha je snímána po řádcích všemi třemi barvami, touto metodou pracují vtahovací skenery. HP používá 3 přijímače CCD a každým z nich je snímána informace pro jednu určitou barvu, přičemž obraz je osvětlován dvěma bílými zářivkami a reflektované světlo se dostává k senzorům před dva filtry.





Hodnocení: (hodnotilo 30 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info