Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Scanery

Titulek: Scanery
Datum vložení: 16.1.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
SCANERY = elektronické zařízení umožnující načítat do počítače grafické informace. Umožňuje převod grafických předloh do digitální podoby formy pro zpracování na počítači nebo pro
zhotovení fotoreprodukčních předloh (výtažků na filmech pro určitou tiskovou techniku).

Scaner slouží k naskenování(nasnímání) obrázků a fotografií do počítače. U scaneru je důležité jeho rozlišení, velikost obrázku, kvalita, rychlost snímání a zda je černobílý či barevný.

Scaner lze použít všude tam, kde je potřeba digitalizovat tištěné předlohy nebo obrázky. Nejčastěji používané scanery jsou v tzv. stolním provedením. Jedná se o zařízení v podobě ležaté krabice, jejíž velikost je závislá na formátu, který je schopen scaner snímat. S pomocí scaneru může uživatel digitálňě zpracovávat a upravovat tištěné obrázky-např. fotografie, ty pak dále vkládat do textových či tabulkových dokumentů, posílat je elektronickou poštou (e-mailem), zveřejňovat na webu a díky vysoce kvalitním a cenově dostupným tiskovým technologiím dále tisknout.

Provedení:
Ruční scanery: snímají obraz při svém pohybu po předloze. Tyto scanery jsou vybaveny polem, jejichž světlo se odráží od snímané předlohy a je vedeno k světlocitlivému snímači. Pomocí scaneru může uživatel digitálňě zpracovávat a upravovat tištěné obrázky, např.fotografie. Scanery jsou vhodné pouze pro méně náročné snímání obrazu, neboť kvalitu sejmutého obrazu významnou měrou ovlivňuje nedokonalý mechanismus pohybu po snímané předloze. Čím je vyšší rozlišení, tím je potřebná nižší rychlost pohybu scaneru. Maximální rychlost snímání obrazu je většinou cm/s.

Stolní scanery: je možno považovat za kvalitně vyšší úroveň oproti scanerům ručním. Odstraňují nutnost jemné a přesné obsluhy ručního scaneru, práce s nimi je tedy výrazně jednodušší. Minimalizovány jsou také požadavky na obsluhu, neboť kromě zapnutí jsou všechny parametry (snímání, rozlišení, jas, kontrast apod.) nastavovány programově. Samozřejmě o to dokonalejší musí být obslužný software scaneru. Proto nemusí být levný scaner vynikajících technických parametrů vždy tím nejvýhodnějším řešením. Velkým přínosem stolních scanerů je i skutečnost, že jsou schopny sejmout celou stranu A4 (někdy i větší) jediným průchodem a odpadá tedy nutnost pracného spojování. Proto se jim někdy říká stránkové scanery.

Rotační nebo též bubnové scanery představují scanery nejkvalitnější, avšak také nejdražší. Protože se jejich cena udává ve statisících až milionech Kč, jsou určeny především pro specializovaná pracoviště.

Scanery CAT: tyto speciální scanery používá moderní medicína ke snímkování lidského těla. Tento počítačový tomograf je jakýsi „vrstvový rentgen“ ,který údaje převádí do digitalizované podoby. Počítač skládá veškerá data dohromady a výsledné informace se objevují na monitoru.

Ultrazvukové scanery: pracují na podobném principu jako radar, avšak nepoužívají rádiové vlny, nýbrž ultrazvukové. Ultrazvukové scanery se využívají nejen v medicíně, ale i ve stavebniství a strojírenství.

Rovinné scanery: mají již větší záběr a tímto nasnímané předlohy jsou již např.použitelné jako předloha padělání peněz.

Princip: Obrazová předloha je po řádcích osvětlována a odražené světlo je vedeno přes optický systém k přijímači, který je tvočen senzory nebo prvky na bázi fotobuněk. Přijímač pak převádí obrazovou informaci na digitální satelit a posílá ji dále počítači. Všechny základní barvy jsou většinou snímány najednou. Tento princip je jednodušší a z určitého pohledu i dokonalejší než snímání každé barvy zvlášť, kdy může dojít k nepřesnému složení barev. Většina stolních scanerů je dnes osazena řádkovým postupem(CCD) se snímacími prvky. Tato technologie je založena na světlocitlivém čipu CCD. Jako zdroj světla slouží katodová lampa, světlo odražené pomocí čoček a zrcadel se přenáší na čidlo.

Rozdělení:Scanery lze rozdělit na černobílé a barevné. Černobílé jsou nejčastěji schopny rozlišit 256 stupňů šedi, ale s těmi se dnes asi nesetkáme. Barevné scanery dělíme podle stupně barevné hloubky, které jsou schopny při snímání dosáhnout a tím i docílit věrnosti získaného digitálního obrázku ve srovnání s tištěnou předlohou. V dnešní době většina scanerů umožňuje barevnou hloubku 36 bitů. Tato hloubka se nazývá plnobarevná.

Připojení: 1)Scaner je typické externí zařízení, které připojujume přes paralelní port, tedy port,který nejčastěji používáme k připojení tiskárny. Tento druh připojení je nejjednodušší a také nejlevnější. 2)Připojení přes USB(periferní sběrnice). Výhodou je možnost připojování a odpojování scaneru za chodu počítače. 3)Připojení přes vysokorychlostní paralelní rozhraní(scsi). Jedná se o připojení nejrychlejší a nejrozšířenější.

Skenování:
1)Vložení skenovaného obrázku na skleněnou plochu.
2)Sejmutí náhledu. Při této akci scaner sejme celou plochu nebo předem určenou oblast a vyšle na obrazovku orientační obrázek-náhled.
3)Výběr skenovaného výřezu. Několika tahy myší vyberete oblast, kterou chcete skenovat.
4)Nastavení parametrů skenování: Je třeba určit s jakým rozlišením, jak přesně,popřípadě i s jakým kontrastem a sytostí barev má skener obrázek nasnímat.
5)Vlatní skenování: Žijete jen v tichém napětí,j aký výsledek se dostaví.
6)Konečná úprava obrázku: Úprava spočívá v umění, jak z krásné věci udělat ještě krásnější, jde tedy o úpravy jasu, barev, oprav.





Hodnocení: (hodnotilo 130 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info