Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Vektorová grafika

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Počítače / Informatika > Vektorová grafika
 
Titulek: Vektorová grafika
Datum vložení: 8.2.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Vektorová grafika

Vektorová grafika umožňuje ukládat obrázkové informace v počítači. S bitmapovou grafikou představují dva základní způsoby, jak ukládat obrázky. Základem vektorové grafiky je matematika. Výhodou vektorové grafiky je možnost zvětšování již vytvořeného obrázku, a to bez ztráty na kvalitě daného obrázku. U rastrové grafiky při zvětšení máme směs barevných čtverečků, ale u vektorové grafiky se obrázek přepočítá a přizpůsobuje se. Také důležitá možnost pracovat odděleně s jednotlivými objekty obrázku. Je, tedy možné při jakémkoli zvětšení obrázku u vektorové grafiky upravovat tvar i barevnost dílčích objektů. Můžeme tedy říci že vektorová grafika je vhodná pro tvorbu log, animace a jednoduché ilustrace. Programů, nebo editorů pro vektorovou grafiku je opravdu mnoho, ale nejpoužívanější jsou: Adobe Illustrator a Corel DRAW. Vektorovou grafiku, můžeme hodně vidět v prostředí Macromedia Flash. Můžeme říci, že podle vektorové grafiky můžeme sestavit jednoduché geometrické křivky, ale také složité realistické kresby. Práci s vektory podporuje dokonce i Adobe Photo-shop, ale není tak rozšířený jako zmiňovaný Corel DRAW. V Photo-shop lze používat jak vrstvy s rastrovými obrázky, tak písmo a zmíněné vektorové objekty. Formáty vektorové grafiky, jsou například .eps, .ps... postscript, nebo .pdf... portable document format.
Vektory a web
Specialistou pro tvorbu grafik na webu ve formátu SWF je flash. Formátem vektorové grafiky je SVG. Podmínkou správného chodu formátu SWF, nebo formátu SVG je vhodná instalace pluginu. Dynamický obsah přiřadíte grafice SVG za pomoci JavaScriptu. Aby, jste mohly správně editovat grafiku SVG, budete potřebovat specializované editory. Bitmapová grafika může vypadat opravdu dobře, ale problém nastává pokud je zobrazena na různých druzích monitorů a v různých velikostech, nebo když má tištěný obrázek různou velikost. V takovém případě má bitmapová grafika, opravdu daleko k dokonalosti. Ale v SVG můžete měnit velikosti bez starostí, takže SVG je opravdu ve vektorech jasnou volbou. S vektorovou grafikou můžete na webu používat různé styly, například: text ve schématech či grafech můžete mít nastavený přesný font či barvu. Menší velikost vektorového obrázku, nebo loga budou po kompresi podstatně menší než jejich ekvivalent ve zmiňované bitmapové podobě, což zapříčiní rychlejší načítání WWW stránky při použití SVG formátu. Další výhoda SVG grafiky je napsaná v XML, což znamená, že SVG jazyk pro vektorouvou grafiku nám zajistí plnou podporu s jinými XML aplikacemi a budeme moc jej užívat ve spojení s jinými XML sadami tagu, které patří do skupiny XHTML. Kaskádovací styly hrají opravdu velkou úlohu v SVG grafice zejména při kontrolování, například fontů, barev, čar a výplní a jiných aspektů zobrazení. A to je důvod proč můžou designeři používat stejnou grafiku na různých stránkách a upravovat grafické objekty. Obrázky, které jsou vytvořené ve vektorovém formátu SVG mohou být dynamické a interaktivní. A to zajišťuje tzv. (DOM) Document object model pro formát SVG. Tento DOM umožní, přímé a výkonné grafické rozhraní pro vektorovou animaci, která je vedena přes scriptování. Znamená to, že pomocí JavaScriptu můžete pracovat s komponenty SVG stránky při jejím běhu. SVG, může také nabídnout vložení bitmapového formátu použitím tagu image.





Hodnocení: (hodnotilo 34 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info