Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Typy tiskáren

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Počítače / Informatika > Typy tiskáren
 
Titulek: Typy tiskáren
Datum vložení: 15.4.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Typy tiskáren

Běžně používané typy tiskáren dnes:
1. jehličková
2. termální (tepelná)
a) přímý tisk
b) termotransferové
3. inkoustové
a) termické
b) piezoelektrické
c) voskové
4. laserové

Jehličková tiskárna má řadu dnes 8, 9 nebo 24 jehliček (dříve 1 nebo 2) umístěnou v tiskové hlavě, která projíždí nad papírem kolmo na směr jeho posunu. Jehličky propisují přes barvící pásku na papír jemné body, z kterých se skládají písmena a obrázky. Tyto tiskárny mají velmi nízké náklady na tisk a mohou vytvářet kopii průpisem (přes kopírák). Mohou se tak například tisknout mzdové lístky ve speciálních zalepených obálkách. Nevýhodou je větší hlučnost, horší kvalita tisku a u levnějších modelů nízká rychlost tisku.

Tepelná tiskárna tiskne na podobném principu jako tiskárna jehličková. Je opět vybavena tiskovou hlavu, která obsahuje sadu jehliček. Jednotlivé jehličky jsou však na rozdíl od jehličkové tiskárny zahřáty na vyšší teplotu, která poté, co se jehlička přiblíží ke speciálnímu papíru citlivému na teplo, způsobí jeho zabarvení. Tepelné tiskárny poskytují podobnou kvalitu a rychlost tisku jako tiskárny jehličkové. Jejich velkou nevýhodou je nutnost použít speciální papír. V dnešní době se tyto tiskárny používají jen výjimečně.

Inkoustová tiskárna tiskne pomocí inkoustu, který je stříkán na papír. Inkoust bývá umístěn v malé nádržce, jež se pohybuje společně s tiskovou hlavou. V případě tisku na kvalitní papír je možné dosáhnout velmi kvalitního tisku. Barevný tisk bývá prováděn pomocí různobarevných inkoustů.Inkoustové tiskárny jsou vhodné pro tisk běžných textových i grafických dokumentů. Jejich nevýhodou je však poměrně vysoká cena za vytištěnou stránku, která je dána cenou inkoustu a vyšší cenou kvalitního papíru.





Hodnocení: (hodnotilo 74 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info