Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Punk

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Punk
 
Titulek: Punk
Datum vložení: 29.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Historie punku ve světě

Vznik a celá historie punkové hnutí ve světě se odehrávala na dvou scénách - ve Spojených státech amerických a ve Velké Británii. První na řadě byla Amerika. Dříve než samotný punk vznikl, pokoušelo se v šedesátých letech několik amerických kapel o tzv prepunk. Zejména Stooges, kde působil Iggy Pop, New York Dolls a skupina Velvet Underground. Jenže se tato hudba minula účinkem a vyšuměla do ústraní. V 70. letech nastoupila v po vzoru street-rocku první vlna punku. První oficiální punkovou kapelou byli američtí Ramones, kteří vznikli v roce 1974 v New Yorku. O rok později v Londýně vznikla dnes již legenda punku - skupina Sex Pistols. Jako reakce na Pistole vznikla další anglická kapela The Clash, založená roku 1976. Inspirací k rozvoji byl anglickému punku francouzský situacionismus, anarchismus a revoluční události v šedesátém osmém roce minulého století. Provokativní nápisy stále zůstávají jedním z nejpůsobivějších nástrojů, jak jednoduše sdělit složitou myšlenku. Kromě již výše uvedených kapel, začalo se do punku angažovat mnoho dalších hudebních skupin, provolávajících ,,punk´s not dead". Za zmínku stojí skočští The Exploited a Oi Polloi, nebo američtí Dead Kennedys či bričtí The Damned. První punkové texty byli o pivu, hospodě a podporovaly nedodržování řádů a povinností. Některé písničky byly jen o řvaní sprostých slov, ale později se punk dostal do celkem přijatelnější formy. Začátek 90.let - skupiny napodobují melodický styl NOFX, Bad religion a vznikají komerční skupiny typu Green day, Blink 182 nebo Good Charlotte, které fungují dodnes.

Punk v ČSSR

Ani bývalému Československu se nevyhnula punková mánie. Jenže díky komunistické diktatuře, která vládla v tehdejší době, byl punk považován za protistátní hudbu. Ale i přesto se našli tací, kteří se o rozvoj punku zasloužili a vepsali se tak do historie tohoto hnutí. Punk se do ČSSR dostal až v 80. letech, začal se dostávat různými kanály dva roky po svém průlomu v Británii, tzn. někdy v roce 1978. Hudební publicisté se o něm dozvídali ze stránek zahraničních hudebních magazínů. Stejně jako dříve v Americe, i u nás vznikaly tzv. prepunkové kapely např. Extempore nebo Zikurat. Za první punkové skupiny můžeme povožovat FPB, Garáž, Hlava 2000, Suchý mozky, Kečup atd. V letech 1982 - 85 vzniklo v Praze ještě několik skupin, hlásících se, ať už vážně nebo z recese k hnutí punk. Jejich hlavní období hraní a „proslulosti“ však přišlo o něco později, takže jenom ve zkratce - šlo o skupiny Visací zámek, Plexis, Mrtvý miminka, Tři Sestry a další. V Bratislavě to byly Extip a Paradox. Léta 1985-6 obecně znamenala v českém punku určité přeskupování sil a personální obměny. Dodnes fungují například kapely Visací zámek, Tři setry, E!E.

Druhy punku

STREET PUNK - je tak zvaný punk z ulice, protože se vyjadřuje o pouličních jevech. Hrají v něm často hudebníci, kteří znají jen pár akordů či not. Zpívají se v něm texty o různých pouličních bitkách, různé slogany atd.

ANARCHY PUNK - je to punk vyjadřující anarchistické názory. Vystupuje proti společnosti, konzumnímu světu a rasismu. Slovo "Anarchy" zde vystupuje jako symbol chaosu. Známé Anarchistické skupiny jako jsou FLUX OF PINK INDIANS či POISON GIRLS zastávají politickou myšlenku svobodného rozhodování a vyjadřování. Mnohé kapely přijímaly také vegetariánské stravování a brojili proti poškozování přírody.

OI PUNK - tato hudba je něco jako druhá vlna Street - punku. Je jednoduchá ale úderná a má mnohdy jednoduchý refrén, který může opakovat dav nadšenců. Tento výraz vymyslela londýnská chuligánská kapela COCKNEY REJECTS ve své písni "Oi! Oi! Oi!". Oi znamená ve slangu "Hej ty". Texty tohoto stylu se motaly kolem dělnické třídy, piva, hospody, pouličního života, Punx & Skin a jiné. Tato hudba je o něco rychlejší než klasický punk a má více agresivnější texty. Nejvýznamnější kapela tohoto stylu je asi The Expolited. U nás v ČR začala Oi! Hrát na začátku 90 let skupina Orlík. Pod rouškou husistických textů vystupujících proti komunismu propagovali neonacismus.

NEO-PUNK - je to tak zvaný "Nový Punk". Tato hudba se moc neuchytila. Jde o punkovou modernu. Je to punk s různými technickými vymoženostmi.

HARDCORE - právě v Americe se zrodil nejtvrdší punk rock ve stylu Dead Kennedys - jejich styl byl hardcore punk a právě ten ohromil celý svět. Zpěvák skupiny Jello Biafra napadal celý politický systém a nakonec neúispěšně kandidoval na guvernéra. Americký hardcore punk se spojil s hudebními schopnostimi heavymetalu a tak v znikl - crossover.

STRAIGHT EDGE - nový styl hardcore, který dostal jméno podle písně jeho zakladatelů - skupina MINOR THREAT, která pocházela z Washingtonu D.C. Straight edge punks propagovali vegetariánství , život bez drog a likvidaci sexistického myšlení.

PEACE PUNK - pomalejší anarcho-punk, který je zaměřen na šíření myšlenky rovnosti a míru.
POP PUNK - uhlazený, mainstreamu příbuzný punkrock. Ne vždy naštvaný nebo politický, ale místo toho humorný a expresivní. Často pletený s new school punkem.

SKATE PUNK - Druh vysoce adrenalinového punk rocku, který dodává skejťákům energii, kterou potřebují. Často melodický, technický new-school punkrock. Mnohokrát se skupiny, které jsou přímo zapleteny do skate scény, označují jako skate punk.

TECHNICAL PUNK - Punkrock s důrazem na inovaci – to jsou kreativní kytarové postupy, basové linky, sóla, bridge a rytmy.

J – PUNK - Častý pojem označující veškeré formy Japonského punku.

DEATH PUNK: Punk, který nahlíží na život z temnější stránky.

CRSUT PUNK - Hlasitý a težký druh punku charakterizovaný vrčením a řevem.

INTELLIPUNK: Vysoce inteligentně otextovaný punk. Textaři často vyprávějí brilantní příběhy nebo písničky obsahují vynikající myšlenku. Často ruku v ruce s technickým punkem.

Mainstream: Užívané pro ozančení skupin, které směrují svou hudbu k nejširší veřejnosti. Obvykle to znamená vydávání u velkého labelu, televizní klipy a pouštění v rádiích. Tyto skupiny často ztrácejí respekt od ostatních z punkové komunity.
Příklady: Green Day, the Offspring, No Doubt, Blink 182





Hodnocení: (hodnotilo 161 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info