Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Písmo

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Český jazyk a Sloh > Písmo
 
Titulek: Písmo
Datum vložení: 21.5.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
o Písmo se používá na vizuální zápis jazyka se symboly. Nejstarší typy písma jsou piktogramy nebo ideogramy.Piktogram je malý a srozumitelný nákres věci. Když se nakreslí srdce, každý hned pozná, že jde o znak „lásky“. Je to i určitý druh domluvy mezi lidmi, protože ne všichni lidé mluví stejným jazykem. Tak se stávají mezinárodním jazykem. Piktogramy pro vyjádření sdělení používají i barvy. Např. červená znázorňuje „ZÁKAZ“ nebo „NEBEZPEČÍ“. I ostatní barvy (modrá, bílá, černá) mají svůj specifický význam. Ideogram je slovo označující symboly, které graficky reprezentují abstraktní myšlenky Například nakreslením Eiffelovky znázorníme Paříž.
Většina písem může být rozdělena do 3 kategorií: logografické, sylabické (slabičné) a alfabetické (abecední). Obecné slovo pro symboly v písmu je grafém (znak). Písmeno (též Glyf) je grafická reprezentace znaku. Písmena většiny písem tvoří linie (čáry) a proto se nazývají lineární (čárové), ale existují i písmena nelineárních písem tvořené jinými typy značek. První písmo bylo klínové písmo, které vzniklo u Sumerů koncem 4. tisíciletí př. n. l., ale brzy bylo následováno písmem v Egyptě a od toho času se písmo objevilo nezávisle mnohokrát, spojeno s různými civilizacemi.
LOGOGRAFICKÉ
Logogram je jediný napsaný znak, který reprezentuje kompletní gramatické slovo. Většina čínských znaků jsou logogramy. Čínština je také jediné používané logofrafické písmo. Například korejština a japonština používá čínské logogramy ve svých písmech a mnoho symbolů má stejný význam v různých jazycích. Ale jsou různé od čínštiny natolik, že čínský text není pro japonského nebo korejského čtenáře lehce srozumitelný. I když většina jazyků nepoužívá kompletní logografická písma, mnoho jazyků používá nějaké logogramy. Dobrý příklad jsou arabské číslice - každý uživatel těchto symbolů rozumí co znamená 1, i když to nazývá různě: jedna, one, eins nebo uno. Jiné západní logogramy obsahují ampersand & (používaný pro spojku a) a zavináč (anglicky „at sign“) @ , používaný pro slovo při.
SYLABICKÉ
Sylabarie je sada napsaných symbolů reprezentujících slabiky, které tvoří slova. Symbol v sylabarii typicky reprezentuje zvuk souhlásky následovaný zvukem samohlásky nebo jen samotnou samohláskou. Patří sem angličtina, mykénská řečtina, původní americké jazyky (abeceda kmenu Čerokíové).
Na světě existuje asi 95 druhů písem. Tady jsou ty nejhlavnější:
-arabské ( a je alif, b je bá, j je džím)
- Cyrilice (též cyrilika) je písmo původně vymyšlené pro zápis staroslověnštiny a posléze používané pro zápis církevní slovanštiny, která na staroslověnštinu navázala. Cyrilici sloužilo za vzor řecké písmo. V češtině se označení cyrilice obvykle užívá jen pro starou cyrilici sloužící k zápisu staroslověnštiny a církevní slovanštiny





Hodnocení: (hodnotilo 21 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info