Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

MARCO POLO

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Český jazyk a Sloh > 311 > 327 > MARCO POLO
 
Titulek: MARCO POLO
Datum vložení: 25.6.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Otec Andrea Polo di san Felice měl 3 syny. Nejstarší Marco, Nicolo a Matteo. Z Šibeniku se přestěhovali do Benátek. Bratři Marca, také obchodníci, křižovali jižní Evropu a obchodovali v Cařihradu i na Krymu. Otec a strýc Marca dopluli do Číny k vládci Kublaji, který miluje vyprávění o cizích zemích. Když kupci odjíždí po letech strávených na jeho dvoře, dostanou od něj listy na ochranu a listy pro papaže a panovníky z Evropských zemí. Panovníkům listy předají, ale papež mezitím zemřel a kardinálové se nemohli dohodnout na novém papeži. Ten byl zvolen až po mnoha letech, pak mu byl teprve list doručen. Polové čekali a do Benátek se tak vrátili až po mnoha letech. Město se změnilo a v domě bydlel neznámý, 17-letý mladík Marco, kterému matka zemřela. Marka okouzlilo vyprávění otce a strýce o dalekých zemích. Je skoro dospělý, ale výchova příbuzných nebyla dostatečná, ani není jisté zda chodil do školy. Polové se chystají na cesty i s Markem. 1271 opustili Benátky a zamířili do Cařihradu, poté do Číny splnit závazky Kublajovi. Marko se učil obchodovat, zdokonalil se v mongolštině, naučil se psát, číst a další 3 jazyky Kublajovy říše. Cesta z Benátek ke Kublajovi trvala 3,5 roku. Polovi se s Kublajem setkali po 10 letech. Kublaj si oblíbil Marka, kterému svěřil správu města Jang-čen. Marko se naoplátku účastnil vojenských výprav s jeho vojsky. Kublaj stárne a je nemocen. Polové se chtějí vrátit do Benátek a Kublaj je ze svých služeb propouští. 1292 odjíždí Polové do Evropy. Na Sumatře čekají půl roku na vítr, mnoho můžů z posádky během cesty umírá. Z perských poslů přežil jen jeden a s ním princezny, které Kublaj poslal do Persie jako dar. 1295 dopluli Polové do Benátek ke svému polorozpadlému domu. Tato jejich cesta trvala dlouhých 25 let. Benátčané je neměli rádi, byli moc bohatí - majetek v Číně směnili za jantary - vyprávěním z jejich cest nechtěli věřit. Marko coby obchodník křižuje Jaderské moře. Na svých cestách ja zajat, zraněn a čeká na vyplacení. Nakonec se vyplatí svým vyprávěním o dalekých cestách, o zemích kde pobýval i několik let, o Kublajovi a jeho říši. Svá vyprávění prolíná cestopisnými údaji, svými zážitky, tamními zvyky. Vše je zapisováno a opět doplňováno pisatelem, protože to byl romanopisec té doby a vyprávění se mu nezdálo dosti věrohodné, tak ho pozměňoval. Z pořízených zápisků rozhodně nešlo sestavit plán cesty na místa které Marco popisoval. A to ani Marco neměl v plánu, popsat cestu do bohatých zemí. Po propuštění se Marco vrátil domů do Benátek, oženil se, provdal své 2 dcery a už nikdy Benátky neopustil ani nikomu nic nevyprávěl. Stejně mu nevěřili.





Hodnocení: (hodnotilo 104 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info