Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Úvaha-Jaký bych nechtěl být?

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Český jazyk a Sloh > 311 > 327 > Úvaha-Jaký bych nechtěl být?
 
Titulek: Úvaha-Jaký bych nechtěl být?
Datum vložení: 14.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jaký bych nechtěl být?
Spoustu lidí si klade otázku „Jaký by chtěl být“ a „Jaký bych měl být?“ Ale málokdo si řekne: „ Jaký bych nechtěl být?“. V tuto chvíli jistě na mysli nevzejdou žádní idolové typu Brad Pitt jako tomu bývá při otázce, jaký bych chtěl být. Většina lidí si u ostatních všímá nejprve pozitivních vlastností a ty negativní chtějí přehlížet. Proto se budu snažit negativní vlastnosti u sebe najít.
Co mohu považovat za negativa? A mám vůbec nějaké?Abych na ně mohl přijít, musím zřejmě sáhnout do svého svědomí. Například maminka mě požádá, ať nejdřív splním své domácí povinnosti a pak se teprve mohu věnovat svým zájmům. Co udělám? Jsem určitě v tu chvíli nazlobený a plný nechuti udělat oč mě matka žádá. Tato vlastnost by se zřejmě dala definovat jako neposlušnost, sobectví nebo neúcta.
A ejhe? Již jsem objevil hned tři své vlastnosti, které bych dále pěstovat nechtěl. Vždyť komu tím ublížím? Nejen svým nejbližším, ale i sám sobě. Určitě bych tedy nechtěl být v očích svých nejbližších považován za sobeckého a neposlušného člověka.
Vím, že takových negativních vlastností u sebe bych našel mnohem víc, než by se dalo čekat. Určitě bych se zamyslel i nad tím, jaký bych nechtěl být i před svými kamarády. Jednou z vlastností jakou bych nechtěl mít je i pýcha.
Otázkou je, co je znakem pýchy? Nejen vychloubání se před kamarády „já umím tohle i tamto“, ale i ponižování a posmívání se jim, že oni tamto či tohle neumí je tím osudným znakem. Takže?
Chci pracovat na tom, abych nebyl sobecký, neposlušný, neuctivý a pyšný. Nechci ztratit ani kamarády, natož svou rodinu.

Osnova:
1.Naleziště
2.Hledání
3.A ejhle
4.Pýcha
5.Znak
6.Nechci je ztratit





Hodnocení: (hodnotilo 114 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info