Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Tomáš Garigue Masaryk - T.G.M

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Český jazyk a Sloh > 311 > 327 > Tomáš Garigue Masaryk - T.G.M
 
Titulek: Tomáš Garigue Masaryk - T.G.M
Datum vložení: 21.2.2012

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Myslím si, že Masaryk byl opravdu silná a obrovsky schopná osobnost. Za svého života si šel dlouhé roky za svým cílem. Prošel si spoustou bolesti a ztrátou svých blízkých a i spoustou proher, ale nikdy se nevzdal a nakonec dosáhl svého cíle – vzniku Československa, kde byl později čtyřikrát zvolen prezidentem.
Musím také složit poklonu jeho manželce Charlottě, že ho ve všem podporovala a byla mu oporou ve zlém i dobrém, starala se o děti a pomáhala svému muži ve všem oč požádal.
Ač byl Masaryk později obrovsky oblíbený a slavný v českém národě všude po světě, tak si stále stál za svými názory a šel si za svým cílem. Příklad toho, jak moc ho lidé milovali je, že když roku 5. května 1918 přijel při jeho návštěvě USA do Chicaga, tak ho zde vítal jásající dav přibližně s třista tisíci lidí– žádali o projevy, zasypávali ho květinami… Podobné shromáždění na jeho počest, s podobně vysokou návštěvností se konalo při jeho návštěvě New Yorku.
Také to byl určitě obdivuhodný řečník, jelikož dav svými projevy dokázal dojmout, rozjásat, či přesvědčit o tom, že to co on vyznává je opravdu správné a to nejlepší řešení.
Měl spousta zahraničních styků, díky nim mohl dosáhnout svých malých vítězství a přesvědčit tak zahraniční politiky (mezi ně patřil i tehdejší americký prezident Wilson) k podpoře a změně svých názorů.
Co je bezesporu jasné je, že byl Masaryk ohromně chytrý – a to se dá usoudit nejen z toho, kolik škol vystudoval, ale i z jeho projevů, života a toho co dokázal.
Byl to člověk věřící, ale vystupoval proti katolické církvi – nesouhlasil s fungováním této církve a požadoval reformy.
Jeho silná osobnost a přesvědčení o věci se promítlo i v tom, že vystupoval proti antisemitistickým názorům. Například, když byl odsouzen židovský chlapec (Leopold Hilsner), za vraždu Anežky Hrůzové – prý kvůli židovským obřadům, tak se ho veřejně zastal a i přes nátlak veřejnosti a opovržení vůči jeho osobě, kvůli tomuto činu byl silný a svůj názor nezměnil.
Zemřel 14. září roku 1937 v Lánech ve věku 87 let.
Po jeho životě nám toho tolik zbylo. Vybudoval opravdu veliké věci a dá se říct, že vybudoval stát Československa. Ovlivnil statisíce, možná miliony lidí….Kdo ví, jak by to bez něj všechno dopadlo.
(=můj názor na T.G.M + fakta)





Hodnocení: (hodnotilo 7 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info