Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Albert Einstein

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Albert Einstein
 
Osobnost:
Datum vložení: 20.11.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Narodil se 14. 3. 1879 v Ulmu v židovské podnikatelské rodině. Na gymnáziu v Mnichově prosnul jako nejneposlušnější žák a jeho studijní výsledky také nepatřily k nejlepším. Einstein byl individualista, všechno si dělalo svém. Když mu bylo patnáct odešel ze školy, aniž by složil maturitu. Vydal se za svou rodinou do Itálie. Za každou cenu se chtěl vyhnout vojenské službě-vzdal se kvůli tomu německého občanství. V roce 1896 složil(až napodruhé) přijímací zkoušky na polytechnickou vysokou školu ve švýcarském Curychu. Na přednáškách často chyběl, raději si četl naučné knihy. Přesto se mu v roce 1900 podařilo složit diplomovanou zkoušku. Poté pracoval jako technický expert v Bernu, ale nebyl spokojen, protože neměl moc volného času na vlastní práci. Pak konečně přišel Einsteinův zázračný rok 1905: obhájil doktorát na curyšské univerzitě. Podal teoretické vysvětlení Brownova pohybu. Objasnil fotoelektrický jev pomocí Planckovy kvantové hypotézy. Odezva byla obrovská. Za vysvětlení fotoelektrického jevu dostal v roce 1921 Nobelovu cenu. Mezitím se však pustil do dalšího problému. Zjistil, že speciální teorie relativity není v souladu s newtonovou teorií gravitace, a rozhodl se tedy vytvořit novou gravitační teorii. V roce 1914 přijel do Berlína, obdržel německé občanství a byl jmenován ředitelem Fyzikálního ústavu císaře Viléma a zvolen členem Pruské Akademie věd. Tam v roce 1915 definitivně spatřila světlo Einsteinova obecná teorie relativity. Z Einsteina se stal nejslavnější vědec na světě. Zemřel v Princeztonu roku 1955. Ještě předtím dal souhlas, aby vědci po jeho smrti zkoumali jeho mozek. Nedávné výsledky ukazují, že příčinou Einsteinovy geniality byla abnormálně vyvinutá oblast mozku s prostorovou představivostí.





Hodnocení: (hodnotilo 93 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Albert Einstein Einstein, Albert 641 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info