Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Luigi Galvani

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Luigi Galvani
 
Osobnost:
Datum vložení: 8.12.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Italský lékař a přírodovědec, se narodil 9. září 1737 v Boloni. Původně se věnoval studiu teologie. Na radu rodičů přestoupil na studium lékařství na univerzitě v Bologni. Univerzitu absolvoval v roce 1759 a od roku 1762 zde nastoupil už jako profesor anatomie a fyziologie. Stal se také profesorem porodnictví na nově vzniklé Akademii věd a umění (Academy of Sciences and Art) v Bologni. V roce 1772 byl zvolen jejím prezidentem. Galvani byl velmi uznávaným praktickým lékařem, vynikal zejména v chirurgii a gynekologii. Věnoval se ale také výzkumné činnosti, zejména neuzavřeným problémům anatomie. Mezi jeho ranné práce patří výzkum v oblasti srovnávací anatomie a fyziologie, studium ledvin a sluchových orgánů ptáků. Jeho výzkumný zájem se postupně přesunul k fyziologickým studiím, především nervů a svalů. V roce 1773 analyzoval pohyby svalů žab. V roce 1774 přednesl příspěvek o vlivu opiátů na žabí nervy. Koncem roku 1780 začal Galvani pracovat na rozsáhlé sérii výzkumů, při nichž vyvolával odezvy vlastnoručně připravených žabích preparátů na statickou elektřinu. Výsledky svého dlouholetého zkoumání shrnul v roce 1791 v pojednání Traktát o elektrických silách při pohybu svalů (De viribus electricitatis in motu musculari commentarius). V této práci dospěl Galvani k názoru, že zvířecí preparát je zdrojem tzv. živočišné elektřiny, která má stejné vlastnosti a stejnou podstatu jako elektřina uměle vytvořená. Dle Galvaniho byl kladný pól této živočišné elektřiny umístěn v nervech a záporný ve svalech. Kontrakce (výboj) pak vznikal např. při spojení těchto dvou pólů (svalů a nervů) s kovem. O své teorii vedl dlouholeté spory s Alessandrem Voltou, který se nakonec stal jeho spolupracovníkem a žákem. Poslední roky života strávil Galvani v chudobě. V důsledku obsazení Boloně napoleonskými vojsky, kdy Galvani zůstal věrný svému náboženskému názoru, byl v roce 1797 donucen opustit univerzitu, ztratil nárok na penzi a byl mu dán zákaz jakéhokoliv, byť jen soukromého učení. A. Volta navázal na jeho vědeckou činnost, objevil elektrochemický zdroj elektrického proudu a v roce 1799 sestrojil první elektrochemický článek. Na Galvaniho počest pak tyto články nazval galvanickými. Luigi Galvani, objevitel „živočišné elektřiny“, jeden ze zakladatelů nauky o elektřině, zemřel 4. prosince 1798 v Boloni.






Hodnocení: (hodnotilo 64 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info