Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hans Christian Oersted

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Hans Christian Oersted
 
Osobnost: Oersted Hans Christian
Datum vložení: 15.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hans Christian Oersted se narodil 14. srpna 1777 v malém dánském městečku Rudkjöbig na ostrově Langeland. Jeho otec byl lékárníkem a peněz v rodině nebylo nazbyt. Přes nedostatek finančních prostředků se mladý Oersted dal na studium – na které si ovšem musel přivydělávat. Přesto již ve 22 letech získal doktorát medicíny. Roku 1806 se stal profesorem fyziky a chemie a začal přednášet na univerzitě v Kodani.

Jeho největším objevem bylo poznání vlivu elektrického proudu na magnetku (1819 nebo 1820). Zjistil, že magnetka, která je umístěna v blízkosti vodiče, se vlivem elektrického proudu vychýlí. Tato výchylka je tím větší, čím větší je elektrický proud a menší vzdálenost magnetky od vodiče. K objevu prý došlo náhodou při přednášce v posluchárně. Náhoda však pomůže jen tomu, kdo je na ni připraven . . .

Ke konci života žil v Kodani jako vážený a ctěný občan. Zemřel 9. Března 1851.






Hodnocení: (hodnotilo 54 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Hans Christian Oersted Oersted, Hans Christian 560 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info