Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Planetky

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Fyzika > 302 > Planetky
 
Titulek: Planetky
Datum vložení: 27.3.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Přiřazení komkrétního jména konkrétní planetce je závěrečnou etapou,která trvá dlouhou dobu,někdy i desítek let.
Planetky jsou menší než obrovské planety Sluneční soustavy,které jsou daleko větší,právě od největší planety Sluneční soustavy Jupiter až po naší hvězdu Slunce,která je mnohonásobně obrovitější než Jupiter se planetky nacházejí.Je jich opravdu hojný počet a každá má svoje jméno,většinou po tom,kdo objevil,jákou tu planetku.Máme tu i pár planetek,které byly pojmenovány po českých objevitelích,celkem jich je pojmenováno asi 280,ale vzhledem k tomu,že jich je už objeveno přes 12 000 tak to není zas tak hodně,například byly pojmenovány jako Forman,Kubík,Nežárka,Radegast,...
Co to vlastně planetky jsou?V dalekohledu jsou navlas stejné hvězdám,takhle se nachytalo už hodně vědců,dříve si pozorovatelé pomáhaly atlasama a hledali hvězdičku,která va atlasech nebyla zobrazena.
Dnes se používá fotografická metoda a taky CCD kamery,protože pokud se pohybují na obloze rychle,mohou se na snímcíh projevit jako čárky,ale většinou jsou také bodové jako hvězdy.Je proto velice důležité pořídit alespoň dva snímky s odstupem několika desítek minut a zhlédnutím těchto snímků stejného pole v různém čase pohybující se objeky odhalíme.
Ten,kdo nalezne planetku má velikou čest v podobě,Že může planetka nosit stejné jméno jako je jeho vlastní,napíše krátkou citaci,což je pár řádků,které vysvětlují,proč je právě takhle pojmenována,návrh ještě musi posoudit jedenáctičlenná komise,která je součástí Mezinárodní astronomické unie.V této komisi jsou většinou profesionální astronomové ze všech koutů světa,kteří se zabývají výzkumem komet či planetek.Nové přijaté jméno je publikováno prostřednicvím Minor Planet Cirkulářů,která vydává v měsíčních intervalech Minor Planet Centrum.
Seznam stanic,kde se nejlépe pozorují planetky a objevují-Vídeň
Turku
La Silla
Piwnice
Palomar
Alžír
Nice
Harvard
Naučnyj
Ondřejov
Kleť





Hodnocení: (hodnotilo 15 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info