Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Průvodce Souhvězdími

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Fyzika > 302 > Průvodce Souhvězdími
 
Titulek: Průvodce Souhvězdími
Datum vložení: 19.6.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Souhvězdí – obecně
Souhvězdí je oblast na obloze, která má přesnou hranici. Souhvězdí tvoří skupina hvězd, které pak tvoří nějaký obraz. Souhvězdí se ale často říká i pouhému alignementu1, kdy je tvořen spojnicemi několika nejjasnějších hvězd. V každé civilizaci byl systém souhvězdí jiný. Dnes je zaznamenáno 88 souhvězdí (r.1925).

Souhvězdí - jména
V dávných dobách lidem připomínali různé bohy, zvířata, atd., a tak je po nich pojmenovali. Většina takových jmen pochází ze starověkého Řecka (48).

Souhvězdí - poloha
Souhvězdí napomáhají při orientaci na obloze. Zemská osa se v prostoru téměř nepohybuje, a tak vůči vzdáleným hvězdám zůstává v klidu. Poblíž světového pólu2 Jsou tzv. Cirkumpolární souhvězdí3 vidět
po celý rok. Naopak pozorovatel stojící blízko rovníku by během jednoho dne mohl teoreticky spatřit celé nebe i se všemi hvězdami, polárku by neustále viděl těsně nad horizontem. Když je den, v záři Slunce hvězdy vidět nemůžeme, a proto je pozorujeme v noci, kdy se Slunce posune. Pak je řeč o jarní, letní, podzimní a zimní obloze.

Souhvězdí - rodiny
Souhvězdí se dělí do tzv. rodin souhvězdí:
 Rodina Velké medvědice
 Perseova rodina
 Herkulova rodina
 Zvířetníková rodina
 Orionova rodina
 Nebeské vody
 Bayerova rodina4
 La Caillova rodina

Souhvězdí - tvary
Tvary souhvězdí určuje lidská představivost. Hvězdy spolu vůbec nemusí souviset, a přesto tvoří jedno souhvězdí. Hvězdy se nakonec od sebe vzdálí tak moc, že se souhvězdí rozpadne (cca 30 tis. let). Výjimkou jsou tzv. otevřené hvězdokupy a pohybové hvězdokupy4. Jsou-li dostatečně blízko, mohou tvořit a většinou i tvoří převážnou část celého souhvězdí.

Souhvězdí - zajímavosti
 Největším souhvězdím celé oblohy bývala loď Argo (legendárních Argonautů). Toto veliké souhvězdí však bylo v 18. století rozděleno na Lodní kýl, Lodní záď, Kompas, Holubici, Létající rybu a Plachty. Dnes je největším souhvězdím Hydra.
 Jen jedno souhvězdí je půlené. Had byl dříve součástí Hadonoše. Po jejich oddělení Hadonoš Hada přeťal a Had se stal dvoudílným souhvězdím. Dvě jeho části můžeme rozlišit jako Hlavu hada a Ocas hada. Jde ale o jediné souhvězdí Hada.
 Velký vůz není souhvězdí. Jde o skupinu hvězd, která patří k souhvězdí Velké medvědice. Malý vůz se oficiálně česky jmenuje Malý medvěd.





Hodnocení: (hodnotilo 31 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info