Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Chorvatsko

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Chorvatsko
 
Titulek: Chorvatsko
Datum vložení: 30.3.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavní město Zagreb = Záhřeb
Rozloha 56 500 km2
Měnová jednotka 1 kuna = 100 lipa
Počet obyvatel 5 mil.
Jazyk chorvatština, srbština
Náboženství katolíci 77%,
Jezera Plitvická jezera
Řeky Dráva, Sáva


Historie:

Ve starověku součástí Říma, od 7. století území osídleno slovanskými kmeny. Samostatný vnitrozemský chorvatský stát byl od roku 1091 spojen personální unií s Uherským královstvím. Pobřežní oblasti (Dalmácie) prošly odlišným vývojem a dostaly se pod vliv Benátské republiky, po napoleonských válkách byly součástí Rakouska. Po rozpadu Rakouska-Uherska se stalo Chorvatsko roku 1918 součástí Království. Za 2. Světové války byl na území části Chorvatska a Bosny a Hercegoviny vytvořen loutkový stát Nezávislý stát Chorvatsko v letech 1941-1943 s italským vévodou jako titulární hlavou státu. Po roce 1945 bylo Chorvatsko svazovou republikou SFRJ, roku 1991 vyhlásilo nezávislost a z ugoslávie vystoupilo. Část srbského obyvatelstva v Chorvatsku vyhlásila na svém území tzv. nezávislou republiku orientovanou na Srbsko. Po válce mezi Chorvatskem a federální jugoslávskou armádou ovládanou Srby došlo koncem roku 1991 k uzavření příměří. V průběhu roku 1992 byly v Chorvatsku rozmístěny jednotky UNPROFOR. V roce 1995 Chorvatsko dobylo zpět Srby obsazenou krajinu a byla podepsána dohoda o reintegraci Východní Slavonie, posledního chorvatského území v držení Srbů, do Chorvatska. Koncem roku 1995 Chorvatsko a Srbsko uzavřely dohodu o normalizaci vzájemných vztahů a v srpnu 1996 Chorvatsko navázalo diplomatické styky s Jugoslávií.

Poloha:

Sousedí se státy: Slovinskou republikou, Jugoslávií, Bosnou a Hercegovinou a Maďarskou republikou. Leží u Jaderského moře. Není to velký stát. Jeho hlavní město je Záhřeb ve kterém žije asi 980 000 obyvatel. V Záhřebu je spousta muzeí.
Dalším městem je Split, kde je muzeum starochorvatských archeologických památek a galerie sochaře Ivana Meštrovice.
V Chorvatsku je 1185 ostrovů, útesů a hřebenů, z čehož je jich obydlených jen 66 a nejvyšší jsou Krk a Cres. Největší horou je Dinara, která má 1831 metrů nad mořem. většina obyvatel jsou Chorvaté,ostatní jsou Srbové, Češi,Slováci, Italové, Maďaři, Židé, Němci, Rakušané, Ukrajinci, Rusové a další. Většina obyvatel jsou římští katolíci, menší část obyvatel jsou pravoslavní, věřící islámského vyznání a dále věřící jiných křestaňských vyznání. Oficiální jazyk je chorvatský a písmo latina.
V Chorvatsku je ve všech kohoutkách pitná voda. telefonní volací číslo Chorvatska je 385. Chorvatsko nabízí ubytování v četných hotelích





Hodnocení: (hodnotilo 182 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info