Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kuba

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Kuba
 
Titulek: Kuba
Datum vložení: 20.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Ostrov je součástí Antil, které jsou zbytkem kordilerského pásma.Vedle hlavního města je tam ještě významné město Santiago de Cuba . Alfabetizace na Kubě je asi 96%. Ženy se tam dožívají asi 79 a muži 75 let života. Náboženství je tam hlavně křesťanské. Úřední jazyk je španělština a měna je peseta. Asi 30% lidí je zaměstnáno ve službách. Obyvatelstvo je složeno ze 70% bílých, 12% černých a 17% mulatů.

Hospodářství:Základem kubánského hospodářství je třtinový cukr a nikl.

Zemědělství: se soustředí především na cukrovou třtinu( největší export na světě), tabák(sever ostrova), kávu, rýži a tropické ovoce.

Nerostné bohatství: Na Kubě se těží především nikl, kobalt, měď, mangan a železné rudy. Zanedbatelná není ani těžba soli.

Dějiny: Prvně byla kolonizována Velasqezovou výpravou. Původní primitivní rybáři a zemědělci zcela vymizeli. Když o kubu začali jevit zájem piráti, byla už v síti obránců proti pochybným živlům a nepřátelům španělské koruny. V 17tém století vyvážela Kuba hlavně tabák. V 18tém století se soustředila spíš na vývoz třtinového cukru a kávy.V polovině století byla načas obsazena Brity, ale naknec byla navrácena Španělům. V19tém století již byla největším exportérem třtinového cukru . V 40 letech 19tého století již bylo přes 58% obyvatel na ostrově otroky.Docházelo ke vzpourám a masovým útěkům. Vzpoury byly ale bezúspěšné. Z obavy z masového povstání byl zakázán obchod s otroky, což vedlo k dovozu „dělníků“ z Číny. Aby bylo zajištěné povolení otroctví, pokoušela se Kuba spojit s Amerikou, ale Španělé ji odmítli prodat. Roku 1868 požaduje Carlos Manuel Céspedes svobodu ostrova a to vede k desetileté válce, která končí neúspěšně.Napětí mezi Amerikou a Španělskem roste a po sérii námořních bitev je uznána nezávislost Kuby. Ale až do roku 1902 je na Kubě americká okupační armáda a i po jejím odchodu Amerika kontroluje kubánskou politiku a Kuba je na ní velmi závislá.Roku 1925 se na Kubě poprvé dostávají k moci komunisté a prezident Geraldo Machado je velmi tvrdým diktátorem. 1940 je konečně po řadě převratů napsána nová ústava, ale komunisté v čele s diktátorem Batistou se dostávají k moci. Ale už od roku 1953 začíná odboj Skupina mládeže století, vedená Fidelem Castrem. K moci se ale dostávají až roku 1973 a tehdy také začíná spolupráce se SSSR. Je nastolena další diktatura.





Hodnocení: (hodnotilo 75 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info