Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Izrael

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Izrael
 
Titulek: Izrael
Datum vložení: 15.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Izrael se nachází v západní Asii na pobřeží Středozemního moře.Jedná se o průmyslově vyspělý stát s významnou armádou, která brání zemi proti útokům ze strany arabského světa. Nachází se tu řada památek spojených s raným křesťanstvím.

Na počátku 90. let začala země spolupracovat s Organizací pro osvobození Palestiny pod vedením Jásira Arafata, který za to získal Nobelovu cenu míru. Roku 1999 však mírový proces skončil novou vlnou násilí. V současné době staví Izrael zeď, jež má zabránit v pronikání teroristů na izraelské území. Haagský tribunál ji označil jako nelegální (ve smyslu mezinárodního práva), neboť na některých místech vede přes okupovaná území, které OSN nepovažuje za součást Izraele.

V říjnu 2004 schválil izraelský parlament evakuaci a následnou likvidaci 25 židovských osad ležících na palestinském území. Jednalo se o všech 21 osad v tzv. pásmu Gazy a 4 menší osady na západním břehu Jordánu. Návrh prosadil i přes odpor některých ministrů předseda vlády Ariel Šaron. Samotná evakuace začala v srpnu 2005 a musela být zčásti násilná. Obytné domy byly následně zničeny, nad územím převzala oficiální kontrolu palestinská samospráva.

Hospodářství

Izrael je na okolní poměry velmi bohatý zemědělsko-průmyslový stát se silným bankovním sektorem. Z Genezaretského jezera je přiváděna voda do celé země, tak je umožněno zavlažování a kultivace pouště. Nejdůležitějšími plodinami jsou zelenina, citrusové plody, olivy, tabák, vinná réva a obilí. Důležitý je také chov skotu, ovcí a koz. Charakteristickými typy zemědělského osídlení jsou Kibuc a Kvuca, Mošav Ovdin, Mošav Šitufi a Mošava (vesnice).

Izrael je závislý na dovozu fosilních paliv (ropy a uhlí), obilí, nerostných surovin a vojenského zařízení. Důležitý je i dovoz surových diamantů - Izrael je světovým centrem obchodu s diamanty a jejich zpracování. Významnou součástí exportu jsou broušené diamanty, hi-tech zařízení a zemědělské produkty (ovoce a zelenina).

I přes omezené přírodní zdroje má Izrael rozvinutý průmysl a zemědělství. Nejvíce rozvinutý je průmysl letecký, komunikační, softwarový, elektronický, zbrojní, potravinářský, textilní, tabákový, chemický, zpracování fosfátů aj.

Izrael se těší silné hospodářské a politické podpoře ze strany USA.

Města :
Tel Aviv
Jafo (přístav)
Haifa Ašdod
Rišon Lezhion
Askalon
Jeruzalém (Hlavní - sídlo Knessetu)





Hodnocení: (hodnotilo 75 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info