Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Amerika

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Amerika
 
Titulek: Amerika
Datum vložení: 9.1.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Amerika byla v minulosti pro Evropany neznámým kontinentem. Indiáni zde žili spokojený život v souladu s přírodou, zatímco Evropané válčili o malá území v Evropě. I přestože Vikingové už dávno osídlovali Grónsko a byli dokonce i v dnešní Kanadě (odsud je vyhnali Eskymáci, kteří tu žili od pradávna), považujeme za "objevitele" Ameriky Kryštofa Kolumba, který připlul do Karibské oblasti roku 1492. Tento kontinent byl pojmenován podle italského cestovatele Ameriga Vespucciho.

Kontinent Amerika se rozkládá od severu planety Země, až po její jih a leží ve všech podnebných pásech. Její nejbližší kontinentální sousedé jsou Asie a Antarktida. S rozlohou asi 42 000 000 km2 je Amerika druhý největší kontinent světa hned za Asií. Členitost se nedá jednotně určit, poněvadž Severní Amerika má členitost velkou, ale Jižní Amerika malou. Povrch Ameriky je velice rozmanitý. Najdete tu nížiny, hory, náhorní plošiny,.... Nejvyšším vrcholem Ameriky je Aconcagua (6959 m). Pokud bychom však Ameriku dělili, pak by Aconcagua byla nejvyšším vrcholem pouze Jižní Ameriky a nejvyšším vrcholem Severní Ameriky by byl Mount McKinley (6194 m). Řeka Amazonka je nejdelší, nejvodnatější a má největší povodí v Americe a v celém světě. Z řek stojí za zmínku také Missouri, která je nejdelší řekou USA, Paraná, která je po Amazonce druhá nejdelší řeka Jižní Ameriky, Yukon a Mackenzie, ze kterých se v době zlaté horečky těžilo zlato a řeka Colorado, která vytvořila Grand kaňon. Jezera Ameriky jsou převážně ledovcového původu. Nejvíce se jich nachází v severní části Ameriky. Jmenují se Velká jezera a jsou to: Hořejší jezero, Michiganské jezero, Hurónské jezero, Erijské jezero a jezero Ontario. Tato jezera jsou spojena řekou Sv. Vavřince. Pod pouští Atacama jsou velké zásoby spodních vod. Většina Severní Ameriky má mírné (vnitrozemské) podnebí, většina Jižní Ameriky má tropické podnebi a jak v Severní, tak v Jižní Americe jsou subtropické.





Hodnocení: (hodnotilo 553 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info