Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Rakousko

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Rakousko
 
Titulek: Rakousko
Datum vložení: 24.1.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
RAKOUSKO

Rozloha: 83 857 km2
Počet obyvatel: 8 000 000 (1996)
Hlavní město: Vídeň (Wien) 1 800 000
Úřední jazyk: němčina
Města: Klagenfurt (82 500,Salzburg (128 900), Štýrský Hradec (Graz 248 500), Vídeň
Katolíci 78%, protestanti 5%, muslimové 2%, starokatolíci 0,2%, židé 0,1%.

Průmysl:
Těží se grafit, wolfram, kaolín, olovo, zinek, magnezit (největší produkce světa). Významným odvětvím je hutnictví železa (Linz) a ocelářství. V Ranshofenu u Branau se nachází jedna z největších hliníkáren na světě. Významné jsou i obory strojírenské: výroba stavebních strojů a speciálních vozidel. V současné době se rozvíjí elektrotechnika, výroba polovodičů, optiky, měřicí, sdělovací a regulační techniky i spotřební elektroniky. Dále je rozvinuta petrochemie a průmysl chemický s výrobou hnojiv, plastů a umělých vláken (Linz a Lenzing). Velká rafinérie je u Vídně. Důležité je zpracování dřeva (včetně výroby hudebních nástrojů), papírenský a potravinářský průmysl.

Zemědělství:
Země je ve výrobě potravin ze 3/4 soběstačná.Vybaveností zemědělskou technikou se řadí na 16. místo na světě.V nížinách, kde je dostatek orné půdy, se pěstuje hlavně cukrovka, kukuřice, ječmen, pšenice a zelenina. Rozšířené je rovněž pěstování vinné révy.V živočišné výrobě, která převažuje svým významem výrobu rostlinnou, se věnují hlavně chovu skotu pro výrobu masa a mléka, dále pak chovu vepřů. Významná je těžba a zpracování dřeva.

Energetika:
Téměř 3/4 elektřiny vyrobí vodní elektrárny. Ve Vídeňské pánvi se těží ropa a zemní plyn, ale rozhodující část spotřeby kryje dovoz těchto surovin. Těžba i výroba elektrické energie jsou pod státní kontrolou. Referendem bylo rozhodnuto, že postavená jaderná elektrárna nebude zprovozněna.

Doprava:
Silniční a železniční síť (5767 km) je vedena údolími převážně západovýchodního směru.
Díky horskému terénu musely být pro spojení s Německem a jižní Evropou vybudovány tunely a další komunikační stavby. Nejdůležitější dálnice vede z Německa přes Brennerský průsmyk do Itálie, další překonává Taury dlouhým tunelem. Železnice jsou státní a více než z poloviny elektrifikovány.
Vodní doprava (po Dunaji) slouží ke spojení s Německem a Černým mořem. Největší přístavy jsou ve Vídni a Linci. Domácí letecká doprava obstarává spojení mezi městy Vídeň, Linec, Salzburg, Innsbruck, Štýrský Hradec a Klagenfurt a využívá mezinárodní letiště 19 km od Vídně.

Poloha
leží na pomezí východu a západu kontinentu.
Sousedé: Německem, Českou republikou, Slovenskem, Maďarskem, Slovinskem, Itálií, Švýcarskem a Lichtenštejnskem. Zemi dominuje pohoří Alpy (60% rozlohy) a řeka Dunaj.
přírodní oblasti:
alpskou soustavu, východní nížiny a vysočiny podél hranice s Českou republikou.
Alpy tvoří několik pásem: Vysoké a Nízké Taury, Zillertalské a Ötztalské Alpy, masivy Silvretta, Rätikon, Dachstein a Hochkönig, Karnské ,Alpy a Karavanky.Na hranicích s Itálií průsmyk Brenner.
Nejvyšší hora: Grossglockner 3798 m.
Vídeňská pánev se prolíná s vápencovými pahorky Vídeňského lesa. U hranic s Maďarskem leží

Litavské vrchy a bažinatá oblast s Neziderským jezerem. Rakouská žulová plošina sahá k pohraniční Šumavě. Pohoří jsou členěna hlubokými údolími přítoků Dunaje,kterými jsou Inn, Salzach, Enns, Mura a Dráva (Drau). 47% rozlohy země je pokryto lesem (4. místo v Evropě), rozsáhlé jsou rovněž louky a pastviny (25%). V Alpách ve středních výškách převažují jehličnaté lesy a nad hranicí stromů ve výšce 2000 m alpínské louky.→ Chráněná území a národní parky zaujímají plochu přes 11 000 km² (asi 13% státu). K tomu je ještě nutno připočítat ještě 2500 km² (3% území) přírodních rezervací, z nichž největší je Karwendel v Tyrolských Alpách. Nejvyšším rakouským pohořím jsou Vysoké Taury

Klimatické podmínky:
Převažuje podnebí kontinentální, se změnami podle nadmořské výšky, v horách alpské. V nižších polohách se zimní teploty pohybují kolem -2°C,letní okolo 19°C. Srážky jsou v rozmezí 600 - 800 mm za rok.Ve vyšších polohách je chladněji, v zimě kolem -5°C a v létě mezi 17° - 19°C. Srážky bývají častější, roční úhrn kolem 1000 mm,místy i přes 2000 mm.

Obyvatelstvo:
Hustota osídlení: 96 obyvatel na 1 km2, 56% lidé žije ve městech. Očekávaná průměrná délka života: 76 let (muži 73, ženy 79). Dětská úmrtnost 0,7%.Průměrný roční přírůstek obyvatelstva 0,5% (1985 - 1996).Zaměstnanost žen: 40% z celku pracujících.Návštěvnost základní školy: 91%.Etnické složení:Rakušané 93,4%, cizinci 6,6%.Nejvíce cizinců pochází z bývalé Jugoslávie - 2,5%, dále jsou to Turci 1,5%, Němci 0,5%
a další národy. Kolem 50 000 uprchlíků z Bosny a Hercegoviny.





Hodnocení: (hodnotilo 631 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info